Majd egy tudományos áttörés megoldja

Gyakran hallani, hogy minek annyit foglalkozni a világ problémáival? Miért nem elég a saját gondunk, minek még a másokéval is foglalkozni? Különben is, miért kell folyton aggódni, majd a tudósok úgy is feltalálnak egy új üzemanyagfajtát az olaj helyettesítésére. Majd feltalálják, hogy tudjuk kivonni a CO2-t a légkörből, vagy ernyőket szerelnek az űrbe. Majd jön egy technological fix, ami megoldja problémáinkat. Nekünk nincs más dolgunk, mint élni tovább az életünket, ahogy megszoktuk.

A lényeg, hogy ne kelljen sokat változtatnunk a szemléletünkön és az életmódunkon.

Erről a hozzáállásról az alábbi történet jut eszembe, melyet Daniel Quinn egy előadásában hallottam:

A város főterén megjelent egy csoport furcsa fickó, akik ott ücsörögtek és közben késekkel szurkálták magukat. A város lakói odasereglettek, vetettek rájuk egy pillantást és meglepődtek az egyre növekvő vértócsán. Egyikük megkérdezte:

- Nem veszitek észre, hogy ha ezt így folytatjátok, el fogtok vérezni??

A csoport egyik tagja ezt válaszolta:

- Azt hiszem, egy kissé pesszimista vagy ebben a kérdésben. Nem gondolod, hogy mielőtt ez megtörténne feltalálnak egy új, hatékony véralvasztó szert?

Gyakori képzet, hogy majd eljön valami új technológiai áttörés ami valahogy, valamilyen módon rendben valóvá változtatja azt, amit magunkkal teszünk. Amiért a történet szereplői véreztek, nem egy jó véralvasztó szer hiánya volt. Azért véreztek, mert szurkálták magukat!