Kőtáblán szólni a kőfejtés ellen?

Ha életmódváltásról vagy gondolkodásunk megváltoztatásáról szólunk, nem kell sokat várnunk míg előkerül, hogy milyen nevetségesek vagyunk, hiszen gondolataink közléséhez felhasználjuk az általunk kritizált civilizáció és világnézet összes vívmányát. Mi is a modern technológiát használjuk, pedig az épp annak a világnak a terméke, ami ellen tiltakozunk. Hát nem ellentmondásos ez? Szerintem nem.

Soha korábban nem volt még ilyen hatékony a kommunikáció, mint ma. Az internet által rengeteg emberhez lehet eljutni, a gondolatok sokkal gyorsabban terjedhetnek, mint valaha. Míg a középkorban a reneszánsz gondolatainak elterjedéséhez hosszú évtizedek (ha nem évszázadok) kellettek, ma ez nagyságrendekkel kevesebb időt igényel. És ahogy jelenleg kinéz a dolog, nincs több évszázadnyi időnk. Szerintem a létező legnagyobb butaság lenne nem felhasználni napjaink technológiáit, amíg még vannak és amíg még változtatni lehet.

William Kötke így fogalmazta meg:

Nemcsak elfogadható, hogy felhasználjuk a jelenlegi rendszer erőforrásait a következő felépítésére, hanem ideális esetben az összes erőforrását erre használnánk.

Daniel Quinn így ír a Civilizáción túlban (saját fordításban):

Akiknek nem tetszik amit mondok, gyakran nyugtatják magukat azzal, hogy én egyszerűen csak utálom a civilizációt és leginkább a „természethez közel” akarnék élni. Aki engem ismer, csak mosolyog ezen, hiszen valójában én a civilizáció rajongója vagyok és boldogan élek az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának szívében, gyalogos távolságra gyógyszertáraktól, boltoktól, videó kölcsönzőktől, kiállítótermektől, könyvesboltoktól, éttermektől, múzeumoktól, uszodáktól, egyetemektől és tetováló szalonoktól. (És minden egyes másodpercet, az év 365 napját a „természethez közel” töltök, hiszen a „természet” nem egy olyan dolog, ami elől bárki elmenekülhetne, hogy távol éljen, akárhol is lakik.)

Vagy azzal jönnek, hogy mit szólnék ahhoz, ha légkondicionálás, központi fűtés, vezetékes víz, hűtőszekrény, telefon, számítógép, stb. nélkül kellene élnem. Azt hiszik, hogy én a szegénység szószólója vagyok, hiába képtelenek az írásaimban mutatni akár egyetlen erre utaló kijelentést is.

Nem vagyok luddita vagy unabomber. Nem úgy tekintek a civilizációra, mint egy átokra, sokkal inkább mint egy áldásra, amitől az emberek (beleértve magamat is) szabadon továbbléphetnek – valami még jobb irányába. Amit én keresek az valami több, nem pedig kevesebb.

2 thoughts on “Kőtáblán szólni a kőfejtés ellen?

 1. Szerintem ez a bejegyzés még nem részletezi kellően, hogy miért is fenntartható vagy nem fenntartható az a technikai apparátus, amivel a gondolatait egy maroknyi öko emberke a világhálóba terjeszti bele.
  Egyébként igen! Soha senki nem mondta, hogy a fára kell visszamászni, vagy az evolúciót kell visszapörgetni: ki nem állhatom azokat az embereket, akik ennyivel intézik el a zöldeket.
  Üdv!

  1. Valóban, ezzel a bejegyzéssel csak erre a zsigeri reakcióra szerettem volna reflektálni, amit én is többször megkaptam már.

   Az, hogy miért nem fenntartható ez a technikai apparátus, az más kérdés. Azt szinte mindenki tudja, hogy a modern elektromos eszközeink olyan ritka fémekkel vannak tele, amikhez hegyeket kellett lebontani és amik igencsak véges mennyiségben állnak rendelkezésünkre, illetve a gyártásuk során mennyi mérgező anyaggal mérgezzük az élővilágot (és így önmagunkat is).
   Ettől függetlenül nem gondolom azt, hogy maga az elektronika úgy ahogy van gonosz lenne. Sokkal inkább egy egészséges mértéket kellene találni, ami nyilván nem jelentheti 6 milliárd ember fogyasztói társadalmon belüli ellátását kütyükkel, de jelentheti pl. jól felszerelt regionális IT központok, IT kávézók, könyvtárak, iskolák fenntartását, ahol a legtöbben hozzájuthatnának a világhálón lévő információhoz és kommunikációhoz. Illetve egy sokkal alacsonyabb népesség esetén ennél többet is. A Föld képes elviselni sok ártalmas módon élő embert, de azt nem tudja elviselni ha mindannyian, mind a 6-7 milliárdnyian így élünk vagy erre törekszünk.

Comments are closed.