Miért mondta el?

Olvastam egy eszkimó vadászról, aki a következőket kérdezte a helyi misszionárius paptól: - Ha fogalmam se lenne Istenről és a bűnről, a pokolra kerülnék? - Nem  - válaszolta a pap - ha nem tudnál róluk, akkor nem. - Akkor miért mondta el? - kérdezte az eszkimó - Annie Dillard

5 thoughts on “Miért mondta el?

 1. Példának jó, de a valóságban csak a misszionárius válaszolt rosszul. Az egyház szerint simán pokolra kerül mindenki, aki nem hisz, nincs ilyen kitétel, hogy tudni kell róla 🙂

  1. Ha az egyház alatt a Római Katolikus egyházra gondoltál, akkor úgy gondolom tévedsz.

   A II. Vatikáni egyetemes zsinat óta nem kerül automatikusan mindenki a pokolra, aki nem hisz Krisztusban. Idézet a Katolikus Egyház Katekizmusból (katolikus.hu):

   "Akik ugyanis Krisztus evangéliumát és az ő Egyházát önhibájukon kívül nem ismerik, de őszinte szívvel keresik Istent, és a kegyelem hatására teljesítik a lelkiismeretük szavában fölismert akaratát, elnyerhetik az örök üdvösséget." [342]"

   Persze a dogmák változása vagy változatlansága egy érdekes téma, Birtalan Balázs erről is írt egy nagyon jó eszmefuttatást:
   http://www.birtalan.hu/balazs/ketubim/dogmak_valtozat.htm

 2. Úgy érzem pusztán kötözködni szeretnél.
  A fenti idézetben sehol sem szerepel, hogy az illető eszkimó attól, hogy nem ismerte a katolikus Istent (illetve a II. Vatikáni zsinat meghatározása szerint Krisztus evangéliumát és az ő egyházát), egyébként a saját módján nem keresi "Istent". Az őslakos népekről rendelkezésre álló tudás szerint a legtöbb őslakos nép hitt egy (vagy több) felsőbb lényben, a világ teremtőjében. Az észak-amerikai indiánoknál pl. ő a "Nagy Szellem", vagy "Nagy Atya" vagy Manitu, az inuitoknál anirnialuk ("the great spirit"), stb.

Comments are closed.