Szabadalom

Bill Gates azzal a brilliáns és gonosz ötlettel keresett rengeteg pénzt, hogy a monopol kapitalizmust kezde alkalmazni a szoftvervilágban. A számítógép első napjaiban csak a hardver került pénzbe, a szoftver szabadon terjeszthető volt. Valójában a szellemi tulajdon fogalmát az ipari kort leszámítva az egész emberi történelemben őrültségnek tartották volna, már ha bárki is gondolt volna ilyesmire. Az ok egyszerű: Ha odaadsz valakinek egy valós tárgyat akkor már nem birtoklod, tehát igazságos ha cserébe kérsz valamit; ám ha egy ötletet adsz, nem vesztettél semmit - sőt, nagy valószínűséggel mindketten nyertek vele valamit. Ha az ötleteket mindenki megosztja, akkor mindenki rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy továbbfejlessze őket. De ha az ötletek (vagy gondolatok) valakiknek a tulajdonát képezik, akkor csak a tulajdonosok fejleszthetik őket tovább: és a tulajdonos többnyire csak azon ötletek továbbfejlesztésében érdekelt, amik további profitot vagy hatalmat hoznak számára.
-
Ran Prieur

Valakinek az ötlete felett hatalommal rendelkezni annyit tesz, mint mások élete felett bírni hatalommal. A szabadalmak elképzelése nem létezett az ősi időkben. A szerzők gyakran szó szerint másolták át más szerzők tudományos írásait. És ez hasznos volt, ez volt az egyetlen mód, hogy egyes szerzők munkái egyáltalán fennmaradjanak.
Kereshettem volna pénzt programozással és talán még élveztem is volna. De tudtam, hogy mikor karrierem végén visszatekintenék az emberek közé falak építésével eltöltött éveimre, úgy érezném, hogy az egész életemet azzal töltöttem, hogy a világot egy rosszabb hellyé tegyem.
-
Richard Stallman

A Wétiko blogon megjelent saját írásaim és fordításaim mint szellemi termékeim szabadon felhasználhatók. Sőt, kéretik is felhasználni őket 🙂

2 thoughts on “Szabadalom

  1. Sajnos ellent kell, hogy mondjak neked. Én is szeretnék hinni abban, hogy a szellemi javak igyen, korlátlan másolása a követendő, természetes út, de egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmedet: manapság vannak emberek, akik nem termelnek fizikai javakat, csak szellemi termékek előállításával foglalkoznak, régen ilyen nem volt. Ők miből éljenek meg? Én inkább valami köztes megoldásra szavaznék.

    1. Arra a visszásságra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy jelenleg a gondolatokat és ötleteket is fizikai termékként kezeljük. Ha a gondolatok és ötletek szabadon áramolhatnak, abból mindenki profitál, míg ha nem, abból csak kevesek. Értem én, hogy a jelenlegi pénzközpontú és (munka)piacban gondolkozó rendszer keretei között ez így működik és így tűnik logikusnak. Viszont ezt a rendszert én a legkevésbé sem tartom jónak. Lehet, hogy egy köztes megoldás lenne a jó, de mi lenne az?

      Ha jobban belegondolsz ami a szabad szoftveres világban jelenleg kialakult, az is egy átmenet. A szabad szoftvereket rég nem hobbiprojektek fejlesztik, hanem nagy cégek fizetett emberei, akik érdekeltek abban, hogy a szoftver fejlődjön, mert sok termékük épül rá, és abban is érdekeltek, hogy szabad maradjon, mert más cégek fejlesztéseiből is profitálnak. És sokan élnek abból, hogy fizetős támogatást nyújtanak az ingyenes és szabad forráskódú szoftver mellé.

      De itt messze nem csak a szoftverekről akartam szólni, hanem a szellemi szabadalmakról általában.

Comments are closed.