Mentawai

A mentawai egy törzs, mely Siberut szigetén él az őserdőben, Indonéziában. A sertéstartást és a sago termesztést leszámítva főként vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak, egészségükről a Sikerik, a gyógyító sámánok gondoskodnak. Az animizmus egy Jarayak-nak nevezett formája szerint élnek és nagy jelentősége van életükben a tetoválás legősibb formájának.

Ám összességében a mentawai nép helyzete ma már jelentősen különbözik a 100 évvel ezelőttitől. Népességük nagy része az indonéz kormányzat által alapított falvakba kényszerült, a gyerekek iskolába járnak, a felnőttek pedig dolgozni. Az infrastruktúra roppant szerény, de kezd felzárkózni az indonéz "fejlettség" szintjére. Misszionáriusok hada utazott a szigetre, terjeszteni a muszlim és katolikus vallást.
Bár még ma is vannak távoli falvak az őserdőben, ahol néhány klán próbál elszigetelten, az ősi életmód szerint élni, a fiatalok egyre kevésbé tartanak ki mellettük. Az indonéz kormány álláspontja szerint a hivatal nemes cselekedetet visz véghez, hiszen felemeli és civilizálja a mentawaikat a "primitív" és "vadember" életmódból. Elviszi nekik az iskolák, a munkahelyek, a modern egészségügy és az intézményesült vallás "áldásait". A mentawai kultúra és a klánok, akik évezredeken keresztül éltek ezen a helyen, mára veszélyeztetetté és törékennyé váltak.

Az emberiség hatalmas kincseket és ősi tudást veszít el napról napra, ahogy kultúránk kegyelmet nem ismerően számolja fel a sokszínűséget, immár 10.000 éve, és csak akkor lesz megelégedve, ha a Földön mindenki pontosan ugyan úgy él. Pedig az életnek nincs egyetlen helyes útja. A sokszínűség az, ami működik, a sokszínűség az, ami stabillá, alkalmazkodóképessé és ellenállóvá tesz egy fajt az életközösségben.

Joey Lawrence fényképész lenyűgözően gyönyörű fotókat tett közzé (Personal->The Mentawai) a mentawaik életéről. Odajutásának és ottlétének kalandjairól részletesen számol be naplójában és a Cale Glendening-el közösen készített rövidfilmekben:

Diego Verges is hasonlóan gyönyörű fotókat készített, többek között a mentawaikról is, galériája megtekinthető itt.