Robotok

Thom Hartmann: Az Ősi napfény utolsó órái című könyvében említ egy remek hasonlatot:

Képzeljük el, hogy a következőket olvassuk egy történelemkönyvben:
Körülbelül százhúsz évvel ezelőtt az Egyesült Államok nagyvárosait szerény kinézetű űrhajók közelítették meg. Feltűnés nélkül elfoglalták pozícióikat, majd robotgépeket kezdtek árasztani magukból, amelyek a felszínre érve elvegyültek az emberek között. E korántsem jó szándékú gépek képesek voltak megszerezni az emberek életenergiáját és azt úgy alakítani, hogy abból saját maguk táplálkozzanak és növekedjenek. Ezek a gépek nem élnek, nem lélegzenek, nem szaporodnak és így meg sem halhatnak. Mindezek ellenére az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága - a hétköznapi bírósági eljárások keretein kívül működve - 1886-ban megváltoztatta az ország törvényeit és kimondta, hogy a robotok "emberi lények" és felruházta őket az embereket megillető összes joggal. Igazság szerint még az amerikai polgárok jogainál többet is szereztek, mivel a robotok több száz évig elélhetnek és ha megszegik a törvényt vagy emberek halálát okozzák, nem börtönözhetők be és nem végezhetők ki - még akkor sem, ha mindezt szándékosan tették.
A robotok hozzákezdtek, hogy az embereket és a Földet szisztematikusan rabszolgasorba hajtsák. [...]
Ezeket az élettelen entitásokat, amelyek rátámadtak a világra és átvették felette az irányítást általában nem robotoknak hívják: "vállalatok" a becses nevük.

Ehhez kapcsolódóan ajánlom Derrick Jensen és Stephanie McMillan: Ahogy Ég a Világ - 50 egyszerű dolog, amit megtéve tagadásban maradhatsz című remek képregény-novelláját. A magyarítás Jankó András munkája:

Az USA kormánya űrből jött robotoknak engedélyt ad a bolygó felfalására aranytéglákért cserébe. Egy félszemű nyúl megmenti barátait egy nagyvállalat állatkísérlet-laboratóriumából. És két kislány felfedezi a titkot a világ megmentésére mindkét ellenségétől (és ez nem az energiagazdaságos izzók vagy a biodízel)... Az Ahogy Ég a Világ egy roppant szórakoztató és szemfelnyitó történet arról, hogy állítsuk meg az élővilág pusztítását mielőtt még túl késő lenne.

Kapcsolódó bejegyzés:
Napfényből vagyunk

One thought on “Robotok

  1. Ez nagyon tetszett. És egyet tudok érteni a képregény első felének mondanivalójával: ha mindennel spórolsz, az jó, csak nem érsz el vele semmit sem.

Comments are closed.