Ádám meséi

tales_of_adamCselekedeteinkkel és tulajdonképpen egész életünkkel azt a világnézetet, azokat az elképzeléseket, meséket és mondákat váltjuk valóra, amiket születésünktől fogva hallunk. Egyre többen hívják fel a figyelmünket, hogy roppant sürgős lenne megváltoztatnunk a kultúránk alapjául szolgáló mondákat és elképzeléseket. Azokat, melyek a katasztrófa szélére sodortak bennünket. Daniel Quinn erre tesz kísérletet Tales of Adam című novellájában, melynek általam készített magyar fordítása letölthető a bejegyzés végén, PDF formátumban.

/ Daniel Quinn:  Tales of Adam (Ádám meséi) - fordítás általam: /

Az Izmael 1992-es megjelenése óta az olvasók arra vágytak, hogy bepillantást nyerhessenek a felfedezés mögötti spirituális dimenziókba, amikre Daniel Quinn csak utalt az Izmaelben és későbbi könyveiben. Most végre-valahára megérkezett hét mély, ugyanakkor csodálatosan egyszerű mese formájában, hogy bemutassa azt a világot, melyben az ember emberré lett.

Ez egy animista szemmel szemlélt világ: éppoly barátságos az emberi élet számára, amilyen a gazellák, oroszlánok, gyíkok, szúnyogok, medúzák és fókák számára – ez nem az a világ, ahol az embereknek bűnösen, idegen területeket meghódítva és leigázva kell élniük.

Ebben a világban az embernek megvan a maga helye az életközösségen belül – nem mint uralkodó, hanem mint egyenrangú – ahol mindenki útja isten kezében fut össze.

Ádám, a vadászó-gyűjtögető, az emberi történelem hajnalán átadja bölcsességének ajándékát fiának, Ábelnek. Együtt figyelik meg a körülöttük lévő természetes világot, tanulva a ragadozók és prédák cselekedeteiből, a szélből és az óceánból. Példázatok és mesék segítségével Ádám megtanítja fiát, hogyan éljen összhangban az őt övező világgal, így szerezve nagyrabecsülést az Élet Törvényének. Az ő világuk nem egy elveszett világ. Még ma is létezik, ahogy mindig is létezett – azoknak, akiknek van szemük, hogy meglássák.

Letöltés: Daniel Quinn - Ádám meséi (PDF, 430Kb)

Kapcsolódó bejegyzések:
Daniel Quinn: Izmael
Daniel Quinn: A civilizáción túl (Beyond Civilization)

4 thoughts on “Ádám meséi

    1. Ezt hogy érted? 🙂 Quinn nem egy korszakalkotóan remek író, ez tény, a gondolatai viszont nagyon eredetiek. A Tales of Adam szerintem kifejezetten jó, egyszerű és mégis mély. Ha tudod, olvasd el angolul, érdemes. Olyan egyszerűen, velősen és szépen fogalmaz, amit elég nehéz volt átadnom magyarul. És én sem tudok írni, no meg fordítani se nagyon, ez van 🙂

    1. Szia! Én megrendeltem az eredeti könyveket külföldről. Amazon-t, Barnes & Noble-t és eBay-t tudom ajánlani. Utóbbi kettő azért jó, mert lehet fizetni PayPal-al is, nem kell hozzá dombornyomott bankkártya. A PayPal egyenleget sima belföldi átutalással is fel lehet tölteni.
      Ha elektronikus verziókra gondoltál, a Beyond Civilization-t meg lehet találni pdf-ben, ha rákeresel a könyv címére és a pdf szóra. A Tales of Adam-et nem sikerült elekronikusan megtalálnom, de nem kizárt, hogy fent van valahol.

Comments are closed.