Khadak

Bagi egy fiatal nomád fiú, aki a mongol sztyeppéken él. Anyjával és nagyapjával lakik jurtájukban, napjait pásztorkodással tölti. Ám néha epilepszia gyanús rohamai vannak, és egyszer nem tér magához, úgyhogy családja sámánt hív segítségül. A sámánnak sikerül rátalálnia Bagi lelkére és visszahoznia őt a világi létbe, ám utazása során azt is felfedezi, hogy a fiúnak rejtett képességei vannak, távolról is meghallja és megérzi az állatokat, egyértelműen sámán sorsra született. Azonban, mielőtt ezzel bármit is kezdhetnének, betoppannak a kormány katonái és valami rejtélyes kórra hivatkozva, karanténba zárják a család összes állatát, az embereket pedig egy bánya melletti, lerobbant panelvárosba telepítik át, sok más hasonló sorsú családdal együtt. A nomádok élete gyökeresen megváltozik. Sokukat annyira megviseli a városi lét, hogy depressziósok, egyesek pedig öngyilkosok lesznek, sokan kórházi kezelésre szorulnak. Bagi élete új fordulatot vesz, amikor megtalálja és megmenti Zolzaya-t, a gyönyörű széntolvaj lányt, akinek segítségével kideríti az igazságot az állatok elkobzásáról és lassan elfogadja sorsát.

A filmet a holland-belga Peter Brosens és Jessica Woodworth páros írta és rendezte, de Mongóliában forgatták, mongol színészekkel és zenével. A képi világ és a hangulat valami lenyűgöző. Egy idő után a valóság és a szellemvilág közti határvonal elmosódik és egy lassú, mély, pszichedelikus utazássá válik az egész film. A felszín alatt azonban olyan problémákat feszeget, amik az egész mai világunkra igazak. Hogy a rövidlátó és telhetetlenül kapzsi vezetők, miképpen pusztítják el a nép hagyományait és ezáltal a fiatalság jövőjét. Hogy amint képbe kerülnek a külföldi tulajdonú bányavállalatok, már csak arról lehet szó, hogy hogyan és mi módon aknázzák ki a bolygó erőforrásait, romhalmazzá változtatva a tájakat és lelkeket egyaránt. A Khadak több jelenete is kifejezi ezt az elkeseredettséget. Bagi nagyapja egyszer megjegyzi, hogy "Mennyire szánalmasan képtelenek vagyunk megvédeni önmagunkat". A lány az éjszakai bárban pedig azt kiáltja "Valami nagyon nincs itt rendben!" Egy mongol költő szavait idézi, aki napjaink mongol ifjúságának érzéseit fogalmazta meg. Valóban nincs rendben valami, de nem csak ott, hanem az egész világunkban.

A film két főszereplője első filmes színész, a Bagi-t és Zolzayat játszó Batzul Khayankhyarvaa és Tsetsegee Byamba valójában mérnök és joghallgató diákok, a bandát és a zenét pedig a Mongol című filmből már ismerős Altan Urag nevű folk-rock zenekar játssza (érdemes megfigyelni a cimbalomra kísértetiesen hasonlító hangszert).

Különösen tetszett, hogy a befejezés is szokatlan, nem kapjuk az arcunkba a "megoldást". Aki szereti a különleges képi világú, lassú és elgondolkodtató filmeket, mindenképpen nézze meg.

 

A teljes film megtekinthető: itt.

Kapcsolódó bejegyzések:
180° Dél
Thoth