Micsoda Út: Élet a Birodalom Végnapjaiban

Ingyenesen megtekinthetővé vált Tim Bennett Micsoda Út: Élet a Birodalom Végnapjaiban című remek dokumentumfilmje. Magyar felirat Jankó András jóvoltából itt található hozzá.

A film egy középkorú, átlagos, kispolgári életet élő amerikai férfi utazásáról szól, melyre az egyre szaporodó környezeti és társadalmi problémák miatt támadt kétségek és a bűntudat indítják. Beutazza vonattal az országot, felkeres szakértőket, tudósokat, írókat és megkérdez hétköznapi embereket, barátokat is, hogyan látják az emberiség jövőjét. Interjúalanyai Richard Heinberg, Richard Manning, Jerry Mander, Daniel Quinn, Derrick Jensen, Chellis Glendinning, Ran Prieur és még sokan mások. Utazása közben a vonatablakon kitekintve elmélkedik és próbálja megfejteni, hogy hol rontottuk el és mit tehetnénk...

Ugorjunk le a vonatról és építsünk csónakot. A vonatot a sínek vezetik és lendülete miatt nehéz irányítani. De a csónak... ah, a csónak az más! A csónak kihajózhat az ismeretlenbe, pusztán a szél és víz által vezetve. Lehet mentőcsónak, ami bölcsességet menthet meg, míg tombol a vihar. Lehet bárka, megvédve az életet, amíg az özönvíz tart. Egy csónak új kalandok közé vihet, messze a jelenlegi paradigmától, az ismeretlen jövő felé. Találd meg embereid, és építs csónakot, egy helyi közösséget, akik a világot szolgálják, és megvédik egy táj életét.

Vagy hajózz a nagyobb világban, harcolj a pusztítás ellen, gyógyítsd be a sebeket, alakíts kapcsolatokat, és változtass meg szemléleteket. Építs bárkát, amivel új kalandokba vághatsz.

Építsd most! A jég olvad, a víz emelkedik. El kell szakadnunk a parttól.

Nem tudom, hogy túl fogom-e élni az ipari civilizáció összeomlását vagy a klímaváltozás hatásait, amit okozott. De azt tudom, hogy van választásom, miképpen nézek mindezzel szembe. Van választásom. Mindegyikünknek van. Szembenézhetek mindezzel hamburgerrel a kezemben és sült krumplival a számban, vagy pedig tudatosan és céltudattal. Kezdeményezően, az élet közösségének felnőtt tagjaként. Felállva, hogy megvédjem a Földet, amit szeretek.

Én ezt választom, ide cövekelem magam. Kiállok az igazamért. De nehéz egyedül hajózni, mikor a tenger oly' ijesztően morajlik. Ha te is velem vitorlázol, együtt erősebbek leszünk. És ha mások is csatlakoznak, a legénységünk biztosan erősebbé válik. Közösen elindulhatunk az új földek felé. Micsoda út! - Jankó András fordítása alapján

2 thoughts on “Micsoda Út: Élet a Birodalom Végnapjaiban

  1. Azokat a filmeket amelyek tetszenek, van hogy többször is megnézek. Ebbe a filmbe majd minden nap belenézek. Hol itt, hol ott. Minden mondata nagyon ott van és ennél tömörebben nem is foglalhatná össze jelen világunkat (civilizációnkat). Illetve nem is adhatna jobb és tömörebb útmutatást a jövőre nézve.
    Nincs más út, csak a civilizációnk tudatos szétszedése. Bár ez nehéz út és lemondásokkal jár. A civilizációban megszerezhető előnyökről való lemondással (ami a jelenlegi felfogásunkkal nézve majdnem a "mindent" jelenti). Ezért akik ezen az úton járnak szinte kötelességük támogatniuk egymást...
    "Én ezt választom, ide cövekelem magam. Kiállok az igazamért. De nehéz egyedül hajózni, mikor a tenger oly’ ijesztően morajlik. Ha te is velem vitorlázol, együtt erősebbek leszünk. És ha mások is csatlakoznak, a legénységünk biztosan erősebbé válik. Közösen elindulhatunk az új földek felé."

Comments are closed.