Mint a kolibri

Wangari Maathai* csodálatosan összefoglalta mindazt, amiről ez a blog is szólni próbál. Részlet a Dirt! című filmből, fordításom lentebb:

"Folyamatosan ostoromolnak minket a problémák, amikkel szembesülünk, és néha teljesen elárasztanak bennünket.

A kolibri története erről a hatalmas erdőről szól, amit éppen felemészt a tűz. Az erdő állatai kiözönlenek és döbbenten nézik, ahogy az erdő ég. Kétségbesettnek és tehetetlennek érzik magukat. Kivéve ezt az apró kolibrit, aki azt mondja:

- Valamit márpedig tenni fogok a tűz ellen.

Úgyhogy leszáll a legközelebbi folyóhoz, felvesz egy vízcseppet és a tűzre dobja. Föl-le repül, amilyen gyorsan csak tud. Mindeközben a többi állat, sokkal nagyobb állatok, mint az elefánt, a hatalmas ormányával, aki sokkal több vizet tudna hozni, tehetetlenül állnak ott. És azt mondják a kolibrinek:

- Ugyan mit tehetnél? Túl apró vagy, ez a tűz pedig túl hatalmas. A szárnyaid és a csőröd is túl kicsik, így csak egy kis csepp vizet tudsz vinni.

Miközben próbálják elbátortalanítani, a kolibri ahelyett hogy az időt vesztegetné, azt mondja nekik:

- Megteszek mindent, ami tőlem telik.

Úgy gondolom mindannyian ezt kellene tennünk. Olyanná kéne válnunk, mint a kolibri. Lehet, hogy jelentéktelen vagyok, de az biztos, hogy nem akarok olyan lenni, mint azok az állatok, akik végignézik ahogyan a bolygót lehúzzák a WC-n. Olyan leszek, mint a kolibri. Megteszek mindent, ami tőlem telik."

* Wangari Maathai Nobel-békedíjas kenyai környezetvédő és politikus, a Zöld Öv Mozgalom alapítója, amely azóta több mint 30 millió fát ültetett szerte az országban, hogy megelőzzék a talaj erózióját.
Elhunyt 2011. szeptember 25-én, 71 éves korában.