Érintetlen törzsek

A BBC Human Planet című dokumentumfilmjében került bemutatásra az első bizonyítékul szolgáló légi felvétel, hogy a brazil őserdőben még élnek érintetlen emberi törzsek, akik nem állnak közvetlen kapcsolatban a civilizációval.

A felvételek lenyűgözőek, ahogyan az egész BBC Human Planet sorozat. A Földet az emberi közösségek és életmódok szempontjából mutatja be. Döbbenetes volt számomra látni, mennyi különféle módon tud élni az ember, mennyire alkalmazkodóképes és hogy ezen életmódok közül mennyi lenne a maga nemében teljesen fenntartható, ha a nyugati kultúra nem gyakorolna rájuk nyomást. Pápua Új-Guinea őserdeiben él például egy törzs, melynek hagyományait 40.000 évesre becsülik. És még mindig itt vannak. Ha békén hagyjuk őket, valószínűleg további 40.000 év múlva is itt lesznek.

Ezek az emberek a bizonyítékok arra, hogy az emberi faj képes fenntarthatóan élni ezen a bolygón. Ők a bizonyítékok arra, hogy nem az emberi természettel van az alapvető probléma, hanem a kultúrával.

"Mindössze 50 év alatt a bolygó őserdeinek felét kivágták. Több mint 100 őserdei faj hal ki naponta. Gyakran még azelőtt, hogy felfedezték volna őket. És nem csak állatokat és növényeket veszítünk el, hanem emberi kultúrákat is, amikről szinte semmit sem tudunk.

Még a 21. szádadban is léteznek népek, akik az emberiség többi részétől elkülönülten élnek. És gyakorlatilag mindegyikük az őserdőkben. Ezek a hatalmas, felfedezetlen erdők az utolsó olyan helyek a Földön, ahol egész közösségek tudnak észrevétlenül élni. Braziliában a becslések szerint 70 izolált törzs élhet, ami 2/3-a a teljes világénak. Jose Carlos Meirelles a FUNAI-nak, a brazil kormány egy hivatalának dolgozik, melynek a brazil őslakosok védelme a feladata. Azt reméli, hogy ma megpillanthatja ezen érintetlen törzsek egyikét.

- Most meg kellene fordulnunk. Fordulj meg.

Oda kell érnie, mielőtt mások teszik.

- A területek figyelése a feladatunk. Biztosítani, hogy senki sem avatkozik be és az emberek békében élhetnek.

A fakitermelés és a bányászat folyamatosan közeledik és vannak, akik tagadják, hogy egyáltalán léteznek érintetlen törzsek.

- Ezeket a törzseket könnyedén kipusztíthatják. Lecsapják őket, mint egy szúnyogot és senki sem fogja észrevenni. Ok, már majdnem ott vagyunk.

Meirellesnek bizonyítékokra van szüksége. A küzdelem ezeknek az embereknek a megvédéséért, létük bizonyításától és nyilvánosságra hozatalától függ.

- Egy képnek róluk nagyobb hatása van, mint ezer szónak. Akkor hisszük, ha látjuk.

Ez a legelső légi felvétel egy érintetlen közösségről.

- Hihetetlen... léteznek még ilyen emberek a 21. században.

Nagyon keveset tudunk az életmódjukról vagy akár a nyelvükről. És Meirelles szeretné, ha ez így is maradna.
40 évet szentelt az érintetlen törzsek külvilágtól való védelmének, de ez nem olyan egyszerű, hogy csak békén hagyjuk őket.

- A jövőjük, nem a saját kezükben van. Hanem rajtunk múlik... a lelkiismeretünkön. Ha az illegális bányászok és favágók kapcsolatba kerülnek velük, nem forgatni fognak, hanem lőni.

Stabilizált zoom-objektív használatával lehetséges volt 1 km távolságból forgatni, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk őket.
Meirelles úgy hiszi, hogy minél többen tudnak róla, hogy ezek az emberek itt vannak, annál hatékonyabb lehet a küzdelem az életmódjuk megőrzéséért.

- Fontos az emberiség számára, hogy ezek a népek léteznek. Emlékeztetnek rá, hogy lehetséges... másképpen élni. Ők az utolsó szabad emberek ezen a bolygón.

Az emberek úgy tudtak itt fennmaradni, hogy az erdő részeivé váltak. De épp ez a specializálódás az, ami oly' sebezhetővé teszi őket, ezekben a változó időkben...

Olyan tudás őrzői ők, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy természetes környezetben éljék életüket.

Ajánlom az egész filmet, HD minőségben.

Kapcsolódó bejegyzés:
Kik azok az "érintetlen" törzsek?
Mentawai

One thought on “Érintetlen törzsek

Comments are closed.