Derszu Uzala

A Derszu Uzala egy nem mindennapi film. Akira Kurosawa rendezte, mégsem Japánról szól és nem Japánban játszódik, hanem a 19. századi Oroszországban, Szibériában. Szovjet-Japán koprodukció, orosz és tuvai színészgárdával, eredeti nyelven. A film Vlagyimir Arszenyev azonos című regényének adaptációja, 1976-ban a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert.

1902-ben expedíció indul Szibériába, élén a topográfus Arszenyev kapitánnyal (Jurij Szolomin), aki térképész csapatával együtt járja és méri fel az erdőket, mintegy megalapozva a későbbi katonai megszállást és területfoglalást. Egy éjjel találkozik Derszu Uzalával (Maxim Munzuk), a nanáj vadásszal, akit megkér, hogy csatlakozzon az expedícióhoz és segítse őket. A katonák csak nevetnek a vademberen, aki minden fában, folyóban és szélben élőt vél felfedezni, de hamar rájönnek, hogy az egész életét a tajgán eltöltő Derszu nélkül hamar odavesznének. A Derszu Uzala a barátság, a megbecsülés, az elmúlás és a változás története. Kurosawa emléket állít annak a természeti és társadalmi változásnak, amit az orosz birodalom terjeszkedése okozott Szibériában. Bár a történet nagyon egyszerű, a film hangulata, az érzések és a mondanivaló amit közvetít, magával ragadják a nézőt, a filmzene pedig külön említésre méltó.

A Derszu Uzala, habár cselekménye régen játszódik, mégis mai film, hiszen a ma emberének mesél arról, hogyan élhet az ember egyetértésben, békében a természettel. - Akira Kurosawa

Ajánlott írás:
Barátságok Szibériában (Derszu Uzala): Farkas István kritikája

2 thoughts on “Derszu Uzala

    1. Köszönöm a dícséretet és a linket is. Azt hiszem korábban ráakadtam én is, és nagyon hasznos gyűjtemény, de inkább tárgyilagos, enciklopédia-jellegű. Jó lenne egy-egy népet és az életüket személyesebb beszámolókból is megismerni, ezért tetszett a Reindeer People, meg Vitebsky munkája általában, mert hangulatos és személyes, egy idő után úgy érzed, mintha te is ismernéd ezeket az embereket.
      Egyébként pedig valóban, nem csak Amerikában történtek és történnek megdöbbentő dolgok, sőt. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy olyan őslakosok sem csak ott vannak, akiktől tanulhatnánk.

Comments are closed.