Azonosulás a rendszerrel

Derrick Jensen a What a Way to Go című filmben, részlet - fordítás általam: /

Ez a kultúra a toxikus mimikri specialistája: Amikor fogod valaminek az alakját és eltorzítod a tartalmát. A megerőszakolás például a szexualitás eltorzítása. A külseje megvan, de a tartalma teljesen más. Egészen hosszú listát készíthetnénk a toxikus mimikrikről. És az egyik ilyen a nagyobb egésszel való azonosulás, ami több irányba is elmehet. A szélesebb közösségünkkel való azonosulás részben az egyik dolog, amit tennünk kellene, de csak akkor működőképes, ha a dolgok kölcsönösek. Ha a közösség többi része is a javunkat szolgálja. És akkor nem számítottam ide, hogy a föld javát is, de természetesen azt is ide kellene számítanom. A civilizációban arra tanítottak minket, hogy azonosuljunk a nagyobb egésszel, ami nem mi vagyunk. Úgy értem... egy jó példa erre, amikor egy barátommal beszéltem, aki azt mondta:
- Sok olajfinomítónkat elvesztettük a Katrina hurrikán miatt, nem igaz? - Erre azt mondtam, hogy:
- Fogalmam sem volt róla, hogy egyáltalán vannak olajfinomítóim. Különben minden bizonnyal meggazdagodtam volna belőlük.

Egy másik barátom pedig korábban azt kérdezte:
- Szerinted meddig maradunk Irakban? - Erre én körbenéztem, és azt mondtam:
- Azt hittem Észak-Kaliforniában vagyunk.
- Nem, nem Derrick, arra gondoltam, hogy meddig maradnak a csapataink Irakban?
- Vannak csapataim? Ez remek, akkor talán felrobbanthatnának nekem egy gátat.
- Na látod Derrick, ezért hívlak csak egyszer egy hónapban.

Úgy gondolom, hogy korán megtanuljuk a rendszerrel való azonosulást. Ez az egyik oka, hogy miért azonosulunk vele. Időről időre azt halljuk, hogy mi ezt meg ezt csináljuk. De tudod mit? Nem mi csináljuk. Nem mi irtjuk az erdőket. Én nem irtom az erdőket. Nem én csinálom. Sőt, valójában azokkal szemben állok, akik csinálják. Azokkal az intézményekkel és szervezetekkel szemben akik csinálják. Az intézményekkel és szervezetekkel szemben amik csinálják. Látod, ez is egy probléma, egy intézményt személynek, egy fát pedig tárgynak tekinteni. [...]

Az életünk valójában egy olyan rendszertől függ, ami kizsákmányol bennünket. Miért maradnak az áldozatok közül olyan sokan a bántalmazójuk mellett? Mert azonosulnak vele és a kezdetektől fogva arra tanították őket, hogy a rendszer fenntartása az elsődleges. És ugyanígy, a rendszer kizsákmányol és elpusztít minket, de a kezdetektől fogva azt tanultuk, hogy azonosuljunk a vele és így nem csak a rendszerrel kell megküzdenünk, hanem önmagunkkal is, és ez sokkal nehezebb.

2 thoughts on “Azonosulás a rendszerrel

  1. Jó megvilágítás. A kereszténység értelmezése is egy ilyen fura dolog, valójában arra kötelez, hogy azonosulj a rendszerrel, sőt, fogadd el szeretettel, hittel és alázattal. A vallások valahogy manipulálják az Istenben való hitet és az alázatot. Jól összekeverik a dolgokat, hogy az ember ne értsen semmit.

  2. Nagyon jó megközelítés. A két példa kiválóan megmutatja, milyen az mikor már valaki fejben kilépett a rendszerből és nem azonosul vele. Hüvelykujjszabályként megpróbálom magamra is alkalmazni a mindennapi életben:).
    Köszi a fordítást

Comments are closed.