Gondolj bele, miért vágysz dolgokra?

/ Részlet Trent Hamm: The Simple Dollar című könyvéből, fordítás általam: /

A nagycsaládom általában minden évben azt kéri, hogy álljak elő egy Amazon.com-os kívánságlistával, ami megkönnyíti nekik az ajándékvásárlást. Egyáltalán nem bánom a dolgot, mert segít nekik.

A gond ezzel csak az, hogy alig találok olyan dolgot, ami a kívánságlistámra tehetnék. Többnyire hónapokkal előre el kell kezdenem gondolkodni róla, hogy kitaláljak néhány ésszerű tételt a listámhoz.

Azért megy nehezen, mert sok időt töltöttem azzal, hogy elgondolkodjam, mik a dolgok utáni vágyaim okai, és egy idő után rájöttem, hogy a legtöbb indok, ami miatt dolgokra vágyom, egyáltalán nem jó indok.

Olyan felhasználási helyzeteket képzelek el, amik nem realisztikusak. Irreális elképzelésem van egy termék minőségéről. Vágyom egy újdonságra, ami nem igazán segít elérni semmi újat. Olyan szórakoztató eszközre vágyom, amit nem lesz időm kellően élvezni, figyelembe véve a már birtokomban lévő szórakoztató eszközöket. Magával ragad egy hype és az adott eszköz utáni vágyamnak egyáltalán nincs jó indoka.

Egy egyszerű gondolat, hogy miért vágyom egy adott dologra, drasztikusan lehűti a materiális dolgok utáni vágyaimat. Egyszerűen nem akarok már annyira cuccokat, mint előtte.

Mindannyian azon kapjuk magunkat, hogy néha vágyunk dolgokra, és fejben könnyedén az egekig tudjuk növelni ezeket a vágyakat. De miért nőnek ezek a vágyak? Ha valóban megérted az okokat, meglehetősen könnyen ki tudod gáncsolni bármelyik vágyat.

A legkönnyebben úgy kezdheted el, hogy az épp aktuális nagy vágyadra összpontosítasz.

Mi az a fizikai tárgy, amire pillanatnyilag vágysz? Valószínűleg eszedbe fog jutni valami, miközben ezt a mondatot olvasod. Talán egy okostelefon, egy autó, vagy bármi más.

Miért akarod ezt a dolgot? El tudod magyarázni érthetően, valódi érvekkel?

Ha ülsz egy percig, anélkül hogy bármit ki tudnál találni... miért költenél akár egy fityinget is rá? A vágyadat hype hajtja.

Ha van érved, kezdj el figyelmesen gondolkodni arról az érvről. Mindössze a nyomás miatt akarod, amit egymásra gyakorolunk? Ha ez a helyzet, akkor a társadalmi csoportod holnap egész egyszerűen valami más iránt kelt majd vágyat benned. Vagy van a tárgynak egy bizonyos szolgáltatása, ami miatt akarod? Biztos vagy benne, hogy nincs már most is hozzáférésed ehhez a szolgáltatáshoz? Ha valamiképpen "jobb" hozzáférést ad ehhez a szolgáltatáshoz, pontosan miben jobb? Lesz időd ténylegesen is használni ezt a dolgot? Például egy csomó jópofának tűnő számítógépes játék van, de tisztában vagyok vele, hogy nem lenne kellő időm játszani velük.

Közelíts az érveidhez valódi kérdésekkel és ne legyél ideges vagy dühös, ha nincs válaszod egy ésszerű kérdésre. Ha nincs válaszod, az rámutat arra, hogy az adott tárgy utáni vágyad nem valami igazán fontos dolgon alapszik, és ha nem valami jó okból vágysz rá, akkor minek vágysz rá egyáltalán? Ha nincs válaszod, az jó, és nem olyasvalami, ami miatt idegesnek kellene lenned.

Ha elkezded elhessegetni a materiális vágyaidat, rá fogsz jönni, hogy sokkal könnyebb élvezni az egyszerű dolgokat az életben és nem költeni többé olyan dolgokra, amikre igazándiból semmi szükséged vagy amikre ostoba okok miatt vágysz.

One thought on “Gondolj bele, miért vágysz dolgokra?

Comments are closed.