Atanarjuat

Valószínűleg ez az első, inuit (inuktitut) nyelven készült film, melyet ráadásul inuit szereplőkkel és eredeti helyszíneken forgattak. A Fast Runner Trilógia három filmje, az Atanarjuat, a The Journals of Knud Rasmussen és a Before Tomorrow három epikus történetet mesél el, inuit legendák alapján, amik eddig csak szájhagyomány útján terjedtek és most először kerültek dokumentálásra.

Az Atanarjuat-ban (2001) Zacharias Kunuk rendező és csapata gondosan újrateremtette azokat a körülményeket, amikor az inuit tözsek még a külső hatásoktól mentesen éltek. Egy szerény fiatalember történetét meséli el, aki beleszeret egy lányba, akit már odaígérték Oki-nak, a törzsfőnök fiának. Atanarjuat nem érzi magát elég erősnek, hogy megküzdjön Okival, úgyhogy idősebb bátyja segítségére támaszkodik, de végül elkerülhetetlen az összecsapás a féltékeny Oki-val. Valami csoda folytán Atanarjuat megnyeri a párbajt és elnyeri szerelme kezét, de a gondoknak még távolról sincs vége. Míg a lány teherbe esik, Oki húga elcsábítja Atanarjuatot és második felesége lesz. Belülről bomlasztja a családot, miközben Oki bosszút forral.

 

A trilógia második filmjében, a The Journals of Knud Rasmussen (2006) [Knud Rasmussen feljegyzései] kultúrák ütköznek és tradicionális hiedelmek kérdőjeleződnek meg, amikor egy csoport dán felfedező érkezik az északi sarkra és találkozik egy inuit törzzsel, akik eltökéltek kultúrájuk megőrzésében. 1922-ben járunk és Awa, az idős sámán küzdelmet folytat, hogy fenntartsa kapcsolatát önfejű és lázadó lányával, Apakkal. A lány életét ugyanaz a tragédia árnyékolja be, mint apjáét. Apak is sámánnak született és elhanyagolja jelenlegi férjét, hogy idejét korábbi elhunyt férjével töltse, a szellemek birodalmában. Amikor a dán felfedezők megérkeznek, Awa-nak meg kell vallania hitét, és kísérletei, hogy megértesse a közösséggel a Grönland szerte épp rohamosan terjedő kereszténység káros hatásit, izgalmas betekintést ad a tradíciók és a kultúra valódi jelentésébe.

 

A trilógia befejező része, a Before Tomorrow (2008) [Holnap előtt] egy kis inuit közösségben játszódik Nunavik megyében, észak Quebec-ben, az 1840-es években. Két elszigetelt család sok év után újra találkozik. Nyár van, az idősek történeteket mesélnek, a fiatalok házasodnak, az étel bőséges. A jó hangulat ellenére egy idős nő, Ningiuq nem tud szabadulni az aggodalomtól. Úgy döntenek, hogy az elejtett zsákmányok húsát a szomszédos sziget napos oldalán szárítják ki, és Ningiuq önként jelentkezik a kenus útra 12 éves unokájával, Maniq-al, aki épp vadászni tanul. Mikor visszatérnek a táborba, döbbenten szembesülnek vele, hogy mindenki halott. Valami szörnyű kór végzett az egész törzzsel. Talán az ismeretlen kereskedőktől kapott új tárgyak, egy fém tű, egy bádogpohár hozták rájuk a bajt? Mi lesz most? Ha teljesen egyedül maradtak, mi értelme a túlélésnek? Ninguiq kétségbeesetten, ám derűvel próbálja megvédeni unokáját a magánytól és oltalmazni mindaddig, míg önállóan képes nem lesz fennmaradni. Ám a sötét tél közeledtével érzi, hogy ereje és ideje fogytán van.

 

A képek a trilógia során végig lenyűgözően gyönyörűek és hitelesek, a mindennapi élet legapróbb részletéig ki vannak dolgozva. Gondosan megépített igluk és sátrak, állatbőrből készített ruházat, kutyaszánok és kenuk, autentikus ételek és mindennapi használati tárgyak.

A Fast Runner trilógia egyike azon kevés filmeknek, ahol szinte végig fehér ember nélkül láthatunk amerikai őslakosokat, ezen kívül talán csak a Windwalker [Széljáró] volt hasonló élmény. Bár a filmek a mai sebességéhez szokott szemnek lassúak és hosszúak, bőven hagynak időt a történet kibontakozásának, a tájak, arcok és a hangulat érvényesülésének, mindenképp nagyon ajánlom mindenkinek, akit akár csak egy kicsit is érdekel, hogy éltek valaha az emberek ott fent, északon.

A három film ingyenesen letölthető HD minőségben, eredeti inuit nyelven, angol felirattal, az inuit Isuma.tv jóvoltából, sok más izgalmas dokumentumfilm mellett.

One thought on “Atanarjuat

Comments are closed.