Kalbelia: kígyóbűvölő cigányok

Észak-Indiában élnek nomád táncosok és zenészek, magukat úgy hívják, hogy "akik szeretik a kígyókat". Rádzsasztán, Északnyugat India egyik legjellegzetesebb cigány törzse ők: a Kalbelia.

Eredeti foglalkozásuk a kígyóvadászat és a kígyóméreg értékesítése az ajurvédikus orvoslás számára. A sivatagi növény és állatvilág egyedülálló ismeretére tettek szert, tisztában vannak a különböző növények gyógyhatásaival, ami kiegészítő jövedelmül szolgált számukra. Mivel a közelmúltig az érintetlenek kasztjába tartoztak, a többségi társadalom javarészt elkerülte őket.

Az 1972-ben bevezetett természetvédelmi törvény óta tiltott számukra a hagyományos kobravadászat. Manapság a legfőbb bevételi forrásuk a különböző táncelőadásokból származik, melyekkel Indián kívül is hírnevet szereztek. A fellépési lehetőségek azonban szórványosak és nem a közösség egésze vesz bennük részt, így sokan a földeken dolgoznak vagy pászorkodással tartják fenn magukat.

Raphael Treza rendező és zeneszerző több hónapot töltött a törzs társaságában, hogy bepillantást nyerjen kulturájukba és életükbe. Csodálatosan színes és mozgalmas dokumentumfilmje bemutatja falvaikat, tradícionális táncaikat, zenei stílusukat, életmódjukat és hagyományaikat.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=aNUYGRn3W9Q]