Wétiko

fordítások, idézetek, gondolatok, innen-onnan

Miről is szól ez az egész? | Legjobbak | Archívum

Összes poszt (időrendben):

Ran Prieur - Miért épp ilyen a valóság?

Édességek, videojátékok és marihuána, három dolog amiktől jól érzed magad, de ha túlzásba viszed őket, rosszul leszel. Miért így működik a valóság?

2017. április 22


Birtalan Balázs - Oroszlánok pedig nincsenek

Ilyen körülmények közepette kifejezetten elkeserítő, hogy még azok is, akik elfogadják az evolúció tényét, többségükben félreértik annak lényegét. Például azt hiszik, hogy léteznek fajok. Na jó, persze, léteznek fajok, de nem úgy.

2017. február 16


Ran Prieur - Hogyan elégítik ki a videojátékok az alapvető emberi szükségleteket

A How Video Games Satisfy Basic Human Needs egy remek rövid cikk, de csak a játékokra korlátozódik és alig érinti a nagyobb témát: hogy a hétköznapi élet kudarcot vall az emberi szükségletek kielégítésében.

2017. január 17


Alan Watts - Pedig egy zenei dolog volt

A lét, a fizikai univerzum alapvetően játékos. Semmiféle szükség nincs rá. Nem tart sehová. Nincs egy cél, ahová el kellene jutnia. De a legjobban a zene hasonlatával érthető meg.

2016. augusztus 24


Toby Hemenway - Érett és éretlen ökoszisztémák

Ahhoz, hogy kultúránk fenntartható legyen, érett ökoszisztémaként kell működnie. A permakultúra azzal, hogy az évelőket, a vastag mulcsozást (talajtakarást) és az összeköttetéseket hangsúlyozza, az ember által alkotott ökoszisztémákat egy fejlettebb szintre emeli.

2016. július 1


Ran Prieur - Hatalom és autonómia

Egy új tanulmány rámutat, hogy az emberek azért akarnak hatalmat, mert autonómiára vágynak. Úgyhogy azon gondolkoztam, mi történik azokkal, akik hatalomhoz jutnak, de elégedetlenek és még több és több hatalomhoz akarnak jutni?

2016. május 3


Ran Prieur - Holdfény-Illata

Holdfény-Illata a szurdok tetejére ért és beleszimatolt a szélbe. Ott, a gesztesfenyő és a nyíllevelű balzsamgyökér mögött, a folyton jelenlévő gépfüst egyszerre tűnt valami réginek és frissnek. Jobbra fordult a hegygerincen, megkerülte a szoknyás csúcsot és leereszkedett egy másik szurdokba.

2016. április 11


Ran Prieur - Az Irányítás Manifesztója

Az emberi civilizáció átmenet a biológiai (kaotikus) és a gépi (irányított) között. A civilizáció java részében mindkét világban benne kellett állnunk és áltatnunk magunkat, merre is tartunk valójában, mert biológiai elménk nem fogadná be. De mostanra az átmenet végéhez közeledünk.

2016. április 5


Su-La-Ce - Mit tegyen az ember, mielőtt eljő a világvége?

Lin-csi apát kolostorában egy reggel így fordultak a szerzetesek a Mesterhez.
- Mondd, apát! Mit tegyen az ember, mielőtt eljő a világvége? Van-e erre nézve szabály?
- Van - felelte Lin-csi, s már idézte is a tanítást.

2016. március 10


Matthew B. Crawford - A veszélyes utak és fapados autók esete

A közös terek dizájnja nem csak a közbiztonságra van hatással, hanem az általuk sugallt morális pszichológián keresztül sokkal távolabbra mutató szerepük is van a társadalomban. Az utak néma nevelők, akárcsak az autók.

2016. március 1


Az Öböl

O'Barry állatjogi aktivista, minden erőforrását és testi épségét nem kímélve próbálja kiszabadítani a fogságban tartott vízi állatokat, és helyrehozni a kárt, amit úgy érez, hogy ő okozott.
Az Öböl (The Cove) című dokumentumfilm ajánlója.

2016. február 17


Dmitry Orlov - Bezzeg a nomádok

A nomád életmód kulturálisan és technológiailag fejlett, beleértve az olyan dolgokat, mint a hordozható hajlék, az állatokkal a szimbiózishoz közelálló kapcsolat, az önszerveződés kis és nagycsoportokban, a zord és csaknem teljesen kopár terepen való túlélés és a örökké változó területek feletti ellenőrzés és irányítás képessége.

2015. szeptember 15


Kalbelia: kígyóbűvölő cigányok

Raphael Treza rendező és zeneszerző több hónapot töltött a törzs társaságában, hogy bepillantást nyerjen kulturájukba és életükbe. Csodálatosan színes és mozgalmas dokumentumfilmje bemutatja falvaikat, tradícionális táncaikat, zenei stílusukat, életmódjukat és hagyományaikat.

2015. július 27


A valódi összeomlás unalmas

Ami miatt McPherson "közeli kihalás elmélete" annyira vonzó, mert menekülőutat kínál, hogy ne kelljen megküzdenünk a valódi összeomlással.

2015. július 23


David Graeber - A bullshit állások jelensége

Volt valaha olyan érzésed, hogy az állásodat csak kitalálták? Hogy a világ akkor is tovább döcögne, ha nem csinálnád azt, amit 9-től 5-ig csinálsz?

2014. december 2


Ran Prieur - A világ megmentése

Mikor vált a "világ megmentése" ennyire népszerű mítosszá? Vajon gondolta ezt bárki a 13. században vagy akár a 20. század elején? A szuperhős képregények miatt lett népszerű? Vagy Föld látképe miatt az űrből?

2014. november 6


Rolf Dobelli - Hírcukor

Az információ nem egy ritka árucikk többé. De a figyelmünk igen.

2014. október 31


Ran Prieur - 2030

Itt egy gondolatkísérlet: milyen változásoknak kellene történniük ahhoz, hogy a vidékiek jobban boldoguljanak a városiaknál, a 21. századi Amerika összeomlása esetén?

2014. augusztus 11


Sigur Rós - A vigasz felé

A poszt-rockot játszó izlandi Sigur Rós egy fantasztikusan jó rövidfilmje.

2014. július 17


Milyen más irányt vehetett volna az élet?

Milyen más irányt vett volna az élet, ha a bolygónkon egy kicsit erősebb lenne a gravitáció? Ha a hidrogénünk többségében deutérium lenne prótium helyett? Ha a bolygónk 10%-al távolabb lenne a Naptól?

2014. április 30


John Michael Greer - Ars Memorativa: Az emlékezet kertje

A második rész, „Az Emlékezet Kertje”, egy egyszerű hermetikus memória-rendszert mutat be, amely megjelenésében tradicionális mintákat követ és a reneszánsz mágikus szimbolizmust használja. Ez a rendszer jó alap a kísérletezésre és a gyakorlati használatra.

2014. március 26


John Michael Greer - Ars Memorativa: Az emlékezet használati módjai

Ez a cikk megkísérli bemutatni a Memória Tudományát, mint használható technikát. Ezen első rész, „Az emlékezet használati módjai” áttekintést nyújt a Tudomány módszereinek mibenlétéről és fejlődéséről, valamint igyekszik néhány pontban megokolni, hogy miért is lehet értékes ez a modern ember számára.

2014. március 16


Paul Levy - A valaha ismert legnagyobb járvány

Jack D. Forbes, egy pszichológiai betegségre hívja fel a figyelmet, mely magyarázatot ad arra az önpusztító emberi viselkedésre, aminek az amerikai indiánok már régóta tudatában voltak.
Egy olyan világban élünk, ami mint egy álom, elválaszthatatlan interaktív tükre saját belső lényünknek. A wétiko az univerzum álomszerű természetének egy közvetlen megnyilvánulása.

2014. február 28


Atanarjuat

Valószínűleg ez az első, inuit (inuktitut) nyelven készült film, melyet ráadásul inuit szereplőkkel és eredeti helyszíneken forgattak. A Fast Runner Trilógia ajánlója.

2014. január 28


Masanobu Fukuoka - Mozgalom a Semmiért

A természet fokozódó pusztulását, az erőforrások kimerülését, az emberi lélek zavarát és szétesését mind az okozta, hogy az emberiség véghez akar vinni valamit. Eredetileg nem volt ok a haladásra, és nem volt semmi tennivaló.

2014. január 25


Maria Montessori - A szabadságot fel kell építeni

Az igazi szabadságot nem lehet megadni, ezt nem lehet meghódítani. Ezt csak valaki önmaga építheti fel, mint személyisége egy részét, és ez ezért nem is veszíthető el.

2014. január 14


Ran Prieur - A világvége vége?

Tíz éve még tényleg úgy tűnt, hogy az egész rendszer össze fog dőlni. Az emberek, akik közeledni látták az összeomlást, észrevettek dolgokat, amiket figyelmen kívül hagytak azok, akik azt várták, hogy minden megy majd a régiben. Ennek ellenére mégis tévedtünk.

2013. december 3


David Eubanks - Önkorlátozó intelligencia?

A sci-fi novellákban a mesterséges intelligencia megtalálja a módját, hogy egy növekvő szuper-intelligenciává alakítsa magát. Ebben az írásban amellett fogok érvelni, hogy az intelligencia egyetlen példánya önkorlátozó lehet.

2013. november 12


John Michael Greer - A következő tízmilliárd év

Ha az állandó fejlődés és az azonnali apokalipszis elképzelését népi mítoszoknak tekintjük, és helyén kezeljük az ökológia, evolúció és asztrofizika ismert részleteit, az elkövetkező tíz milliárd év nagyon eltérően fest a népszerű forgatókönyvektől.

2013. október 3


Jonathan McCalmont - Egy állam szemével (Miért kezdünk a stratégiai játékoktól úgy gondolkodni és viselkedni, mint egy brutális pszichopata?)

A stratégiai játékok arról szólnak, hogy a világot egy állam szemével nézzük - és amikor így teszünk, csak azokat látjuk, amik egy állam számára fontosak.

2013. szeptember 10


Ran Prieur - Fermi paradoxon még egyszer

Korábban említettem néhány megoldást a Fermi paradoxonra, vagyis arra, hogy míg rengeteg földönkívüli civilizációnak kellene léteznie, miért nem találunk egyet sem. A saját megoldásom túl furán hangzik ahhoz, hogy felkerüljön a Wikipédiára, de közel áll Aquinói Szent Tamáséhoz: metafizikai okból vagyunk egyedül.

2013. július 19


Masanobu Fukuoka - A szalmaszál forradalom

Ez a szalmaszál aprónak és könnyűnek tűnik, és a legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy valójában mekkora súlya van. Ha az emberek ismernék ennek a szalmaszálnak az erejét, forradalom törne ki, ami elég erős lenne ahhoz, hogy megmozgassa ezt az országot és a világot.

2013. július 2


Masanobu Fukuoka - A tudomány illúziója

Földemen bemutattam, hogy a természetes gazdálkodás a modern tudományos mezőgazdasághoz mérhető hozamot ér el. Ha a semmittevés mezőgazdaságának eredményessége összemérhető a tudományéval, a munkaerő és erőforrásigénye pedig a töredéke, akkor mégis mi haszna van a tudományos technológiának?

2013. május 27


Masanobu Fukuoka - Az okosságnak álcázott ostobaság

Eredetileg az emberi lényeknek nem volt céljuk. Most, hogy megálmodtak valamiféle célt, küzdenek, hogy megtalálják az élet értelmét. Egyszemélyes birkózás. Nincs cél, melyre gondolhatnánk és melynek keresésére indulhatnánk. Érdemes lenne megkérdezni a gyerekeket, hogy vajon értelmetlen-e egy cél nélküli élet.

2013. május 7


David Cain - Hogyan lehet mindig igazad

Az objektivitás, akármilyen sziklaszilárdnak és kívülállónak tűnik is, valójában téveszme. Egy absztrakció, amit egy esendő ember alkalmaz a saját szubjektív nézőpontjából. Bár szép és tanulságos lenne, nem tudunk kilépni a szemgolyóink mögül és vetni egy objektív pillantást.

2013. április 24


Jim Jarmusch - Semmi sem eredeti

A hitelesség felbecsülhetetlen; az eredetiség nem létezik.

2013. április 19


Ran Prieur - A szokás hatalma

A gonoszt látszólag könnyű megmagyarázni: jó érzés megkapni amit akarsz, és könnyebb megkapni amit akarsz, ha senkivel sem törődsz, aki az utadban áll. De ha működése közben figyeljük meg a gonoszt, már nem annyira józan. Mi a "gonosz" egyáltalán? És mi a "jó"?

2013. április 2


Dmitry Orlov - Hibás matek
A pozitív kamatláb exponenciális növekedést igényel és bárminek az exponenciális növekedése csak egyvalamit eredményezhet: összeomlást.
2013. március 20


Bill Hicks - Akár egy menet a vidámparkban

A világ olyan, akár egy menet a vidámparkban, a hullámvasúton. És amikor felszálltok rá, azt hiszitek, hogy mindez valóság, mert az elménk ilyen hatalmas.

2013. március 13


Vine Deloria - A tér és idő vallásai

A sziú indián származású szerző könyve először 1972-ben jelent meg God Is Red címmel és a mai napig korszakalkotónak számít az indián vallásokról szóló irodalom között. Igazság szerint annyira jó, hogy egy teljes könyvfordítást is megérdemelne. A címe magyarul talán úgy hangozhatna, hogy Isten Rézbőrű.

2013. március 5


Trent Hamm - Miért vágysz dolgokra?

Mindannyian azon kapjuk magunkat, hogy néha vágyunk dolgokra, és fejben könnyedén az egekig tudjuk növelni ezeket a vágyakat. De miért nőnek ezek a vágyak? Ha valóban megérted az okokat, meglehetősen könnyen ki tudod gáncsolni bármelyik vágyat.

2013. február 21


A túlvilág paradoxon

Rövidfilm ajánló (magyar felirattal) miszerint a tudat alapvetően meghatározza a valóságot.

2013. február 14


Ran Prieur - Civilizált-primitív ellentét meghaladása

A nyugati ipari társadalom valami ilyesfélét mesél magáról: „Az őseink régen "primitívek" voltak. Barlangokban laktak, buták voltak, bunkókkal ütötték-verték egymást, és feszültségekkel teli rövid életükben állandóan közel álltak ahhoz, hogy éhen haljanak vagy pedig kardfogú tigrisek zsákmányául essenek. Aztán föltaláltuk a "civilizációt"...

2013. február 11


Douglas Adams - Utoljára látható

A Galaxis Útikalauz trilógiáról ismert Douglas Adams és szerzőtársa, Mark Carwardine zoológus könyve, a kihalás szélén álló állatokról, a Föld élővilágának helyzetéről és az emberről.

2013. január 28


Ran Prieur - Az élet mint pornográfia

A nő most közelebb lépett hozzá, és felhúzta combján a szoknyáját, hogy éppen csak kilátsszon bugyijának csipkés széle. Megnyalta az ajkait, majd a férfi fülébe súgta:
– Testem minden négyzetcentiméterét megérintheted, de előbb engedelmeskedned kell a gazdának. Más mód nincs rá.

2013. január 17


Karl Schroeder - A mélyülő paradoxon

Egy új tanulmány a Fermi paradoxonról csak tovább fokozza a misztériumot: egyedül vagyunk?

2013. január 11


Sarah Grey - Fallout: filozófia a hamvak közt

Vizsgáljuk a játékokat kritikus szemmel, ne egyszerűen csak a kultúra kifejeződéseiként vagy fogyasztási cikkeként tekintsünk rájuk, hanem mint olyan dolgok, amiken keresztül gondolkodásra nyílik lehetőségünk.

2012. december 21


Elena Filatova - A mi piramisunk

A Szarkofág még legalább 100.000 évig radioaktív lesz. Az egyiptomi piramisok kora 5,000-től 6,000 évig terjed. Minden kultúra hagy itt valamit az emberiségnek, valami halhatatlant...

2012. december 15


Ran Prieur - A civilizáció kritikája mindent megváltoztat

A civilizáció kritikája (pontosabban a civilizáció természetalapú kritikája) valódi alternatívát kínál. Ezért olyan veszélyes.

2012. december 3


Ran Prieur - Gyakori kérdések a civilizáció kritikájáról

Az írás párjával, a Civilizáció kritikája mindent megváltoztat című esszével frontális támadást intéz a civilizáció mitológiája ellen.

2012. november 30


Yokohama Kaidashi Kikou

A festményszerű képekből, rövid és szűkszavú részekből álló manga első ránézésre végtelenül egyszerűnek tűnik, de akár egy vers (vagy egy haiku) több szinten működik, a felszín alatt újabb rétegek lapulnak.

2012. november 16


Venkatesh Rao - A pénz mint fájdalomcsillapító

Mostanában elmélkedtem egy kicsit a pénzzel kapcsolatos alábbi négy elképzelésről és arról, hogy általában miért esik nehezemre, hogy az életcéljaimat pénzügyi szempontok szerint fogalmazzam meg.

2012. november 8


Marshmallow kísérlet újragondolva

A klasszikus marshmallow teszt egyszerű és ma már közismert. 1960-ban a Stanford Egyetemen választás elé állították a négyéves gyerekeket. Kapnak egy pillecukrot, de ha képesek várni a befalásával kb. 15 percet (míg a kísérlet vezetője visszajön), akkor kapnak még egyet. A kísérletet azóta sokan megismételték...

2012. október 26


Robert Wolff - Embernek lenni

Részletek a szerző What It Is To Be Human című könyvéből. Mohari András fordítása.

2012. október 13


Masanobu Fukuoka - A természet étel mandalája

A szerző One Straw Revolution című könyvének 4. fejezete. A természet étel-mandalája. Táplálkozási zűrzavar és természetes étrend.

2012. szeptember 7


John Taylor Gatto - A hatleckés tanár

Részlet a szerző The Six-Lesson Schoolteacher című írásából. Mohari András fordítása

2012. augusztus 23


Ran Prieur - A halott dédapád teszt

Képzeld csak el: ahelyett, hogy bűntudatot keltenénk 50 millió emberben, hogy eldobható Starbucks poharakat használnak, egyszerűen betilthatnánk az eldobható poharak gyártását és kész.

2012. augusztus 16


Toby Hemenway - Meghagyó permakultúra

A permakultúra a természet könyvének olvasásáról szól. Ahhoz, hogy az ember valaha is fenntarthatóan éljen ezen a bolygón, fel kell hagynunk azzal, hogy a fenntarthatóságra úgy gondoljunk, mint amit meg kell terveznünk.

2012. augusztus 6


Dmitry Orlov - Szánalmas törekvések

Nagyon nehéz ma gazdagnak lenni. Valaha elég volt egymillió dollár ahhoz, hogy milliomos legyen az ember – ma már nem elég! És minél több pénze van, annál jobban nyugtalanítják a pénzpiacok vad ingadozásai meg a szakértők ijesztő előrejelzései.

2012. július 24


Tim Kreider - Az elfoglaltság csapdája

Szinte mindenki, akit ismerek, elfoglalt. Az elfoglaltság a létezés egy önigazolása, barikád az üresség ellen; az életed nyilván nem lehet ostoba, értelmetlen vagy triviális, ha iszonyú elfoglalt vagy, teljesen be vagy táblázva, a nap minden órájában ugrásra készen állsz.

2012. július 17


Ran Prieur - Hogyan szálljunk ki?

Hogyan szálljunk ki a társadaomból. A szerző legolvasottabb és talán legnagyobb visszhangot kiváltó írása.

2012. július 9


Derrick Jensen - Vagyok, tehát gondolkodom

Korábban azt hittem, hogy Descartes híres mondása önkényes volt. Miért nem azt mondta, hogy "Szeretek, tehát vagyok" vagy "Lélegzem, tehát van tüdőm" vagy "Szarok, tehát biztosan ettem"? Később elkezdtem még ezeket a kijelentéseket is feleslegesnek érezni.

2012. július 3


Dmitry Orlov - Pénzgyűjtés a sír szélén

Vannak beruházások, amiknek nagyjából már tegnap el kellett volna indulniuk, hiszen emberek életben maradása múlik rajtuk. Sajnos a szokásos módszerekkel nem lehet pénzelni őket, mert a piacgazdaság és a globális pénzügy torz természete azt diktálja, hogy a pénzbefektetés célja csakis a pénzcsinálás lehet.

2012. június 24


Ran Prieur - Szupergyom

A legjobb részek a szerző Superweed című zine-jéből. Ezeket az írásokat többnyire első nekifutásra írta meg és a stílusa gyakran indul ki személyes életéből és torkollik mély elmélkedésbe a metafizikáról, a civilizáció végéről és arról, hogyan élhetünk jó életet - csak a szokásos dolgok.

2012. június 12


Ran Prieur - A civilizáció felfalja önmagát

Egyetlen hosszú elmélkedés a technológia semlegességének nemlétéről, a gyilkos rendszerek szerkezetéről és működéséről, a gonosz gyökeréről, és a civilizáció értelmének alternatív történeteiről.

2012. május 22


Ran Prieur - Miért szeretjük az atomenergiát

Miért van az, hogy a magas logikai-matematikai intelligenciával rendelkező emberek körében magasabb az atomenergia támogatottsága, mint a más területeken magas intelligenciával rendelkezőknél?

2012. május 7


John Michael Greer - A gép mítosza

Mi a gép? Sokféleképpen meg lehet válaszolni ezt a megtévesztően egyszerű kérdést, de én egy provokatívat választok.

2012. április 11


Piers Vitebsky - A sámán

Részletek a szerzdő A sámán című könyvéből, mely egyike azon keveseknek, amik közvetlen módon mutatják be a sámánizmust és a sámán szerepét a természeti népek társadalmában. Hogyan működik a sámánista népek világképe a gyakorlatban, hogyan gyógyít a sámán?

2012. március 20


Derrick Jensen - Azonosulás a rendszerrel

A civilizációban arra tanítottak minket, hogy azonosuljunk a nagyobb egésszel, ami nem mi vagyunk.

2012. március 12


Toby Hemenway - Az olajcsúcs és a városi fenntarthatóság 2.

A szerző Cities, Peak Oil, and Sustainability című írása, mely megjelent a Permaculture Activist 58. számában

2012. február 22


Toby Hemenway - Az olajcsúcs és a városi fenntarthatóság 1.

A szerző Cities, Peak Oil, and Sustainability című írása, mely megjelent a Permaculture Activist 58. számában

2012. február 22


Derszu Uzala

Filmajánló Vlagyimir Arszenyev azonos című regényének Oscar-díjas adaptációjáról.

2012. február 6


Henry Thoreau - Walden

Ajánló és részletek a rendkívüli és méltatlanul ismeretlen könyvből, mely az 1800-as évek közepén íródot, mégis napjaink környezetvédő és civilizációkritikus gondolkodásának egyik alapköveként tekinthetünk rá.

2012. február 2


Toby Hemenway - Az Önellátás Mítosza

A szerző The Myth of Self Reliance című írása, mely az önellátás kifejezés körül kialakult mítoszt próbálja eloszlatni.

2012. január 28


Piers Vitebsky - A Szibériai Nomádok Civilizálása

Mennyire volt pusztító a szovjet rezsim az ott élő őslakosok számára? Hová lettek a szibériai sámánista és animista népek? Részlet Piers Vitebsky The Reindeer People című könyvéből.
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2012. január 16