Wétiko

fordítások, idézetek, gondolatok, innen-onnan

Miről is szól ez az egész? | Legjobbak | Archívum

Válogatás talán a legjobb írásokból

Paul Levy - A valaha ismert legnagyobb járvány

Jack D. Forbes, egy pszichológiai betegségre hívja fel a figyelmet, mely magyarázatot ad arra az önpusztító emberi viselkedésre, aminek az amerikai indiánok már régóta tudatában voltak.
Egy olyan világban élünk, ami mint egy álom, elválaszthatatlan interaktív tükre saját belső lényünknek. A wétiko az univerzum álomszerű természetének egy közvetlen megnyilvánulása.

2014. február 28


John Michael Greer - A következő tízmilliárd év

Ha az állandó fejlődés és az azonnali apokalipszis elképzelését népi mítoszoknak tekintjük, és helyén kezeljük az ökológia, evolúció és asztrofizika ismert részleteit, az elkövetkező tíz milliárd év nagyon eltérően fest a népszerű forgatókönyvektől.

2013. október 3


Masanobu Fukuoka - A természet étel mandalája

A szerző One Straw Revolution című könyvének 4. fejezete. A természet étel-mandalája. Táplálkozási zűrzavar és természetes étrend.

2012. szeptember 7


Ran Prieur - A civilizáció felfalja önmagát

Egyetlen hosszú elmélkedés a technológia semlegességének nemlétéről, a gyilkos rendszerek szerkezetéről és működéséről, a gonosz gyökeréről, és a civilizáció értelmének alternatív történeteiről.

2012. május 22


Piers Vitebsky - A Szibériai Nomádok Civilizálása

Mennyire volt pusztító a szovjet rezsim az ott élő őslakosok számára? Hová lettek a szibériai sámánista és animista népek? Részlet Piers Vitebsky The Reindeer People című könyvéből.
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2012. január 16