Wétiko

fordítások, idézetek, gondolatok, innen-onnan

Miről is szól ez az egész? | Legjobbak | Archívum

Összes poszt (időrendben):

Ran Prieur - Miért épp ilyen a valóság?

Édességek, videojátékok és marihuána, három dolog amiktől jól érzed magad, de ha túlzásba viszed őket, rosszul leszel. Miért így működik a valóság?

2017. április 22


Birtalan Balázs - Oroszlánok pedig nincsenek

Ilyen körülmények közepette kifejezetten elkeserítő, hogy még azok is, akik elfogadják az evolúció tényét, többségükben félreértik annak lényegét. Például azt hiszik, hogy léteznek fajok. Na jó, persze, léteznek fajok, de nem úgy.

2017. február 16


Ran Prieur - Hogyan elégítik ki a videojátékok az alapvető emberi szükségleteket

A How Video Games Satisfy Basic Human Needs egy remek rövid cikk, de csak a játékokra korlátozódik és alig érinti a nagyobb témát: hogy a hétköznapi élet kudarcot vall az emberi szükségletek kielégítésében.

2017. január 17


Alan Watts - Pedig egy zenei dolog volt

A lét, a fizikai univerzum alapvetően játékos. Semmiféle szükség nincs rá. Nem tart sehová. Nincs egy cél, ahová el kellene jutnia. De a legjobban a zene hasonlatával érthető meg.

2016. augusztus 24


Toby Hemenway - Érett és éretlen ökoszisztémák

Ahhoz, hogy kultúránk fenntartható legyen, érett ökoszisztémaként kell működnie. A permakultúra azzal, hogy az évelőket, a vastag mulcsozást (talajtakarást) és az összeköttetéseket hangsúlyozza, az ember által alkotott ökoszisztémákat egy fejlettebb szintre emeli.

2016. július 1


Ran Prieur - Hatalom és autonómia

Egy új tanulmány rámutat, hogy az emberek azért akarnak hatalmat, mert autonómiára vágynak. Úgyhogy azon gondolkoztam, mi történik azokkal, akik hatalomhoz jutnak, de elégedetlenek és még több és több hatalomhoz akarnak jutni?

2016. május 3


Ran Prieur - Holdfény-Illata

Holdfény-Illata a szurdok tetejére ért és beleszimatolt a szélbe. Ott, a gesztesfenyő és a nyíllevelű balzsamgyökér mögött, a folyton jelenlévő gépfüst egyszerre tűnt valami réginek és frissnek. Jobbra fordult a hegygerincen, megkerülte a szoknyás csúcsot és leereszkedett egy másik szurdokba.

2016. április 11


Ran Prieur - Az Irányítás Manifesztója

Az emberi civilizáció átmenet a biológiai (kaotikus) és a gépi (irányított) között. A civilizáció java részében mindkét világban benne kellett állnunk és áltatnunk magunkat, merre is tartunk valójában, mert biológiai elménk nem fogadná be. De mostanra az átmenet végéhez közeledünk.

2016. április 5


Su-La-Ce - Mit tegyen az ember, mielőtt eljő a világvége?

Lin-csi apát kolostorában egy reggel így fordultak a szerzetesek a Mesterhez.
- Mondd, apát! Mit tegyen az ember, mielőtt eljő a világvége? Van-e erre nézve szabály?
- Van - felelte Lin-csi, s már idézte is a tanítást.

2016. március 10


Matthew B. Crawford - A veszélyes utak és fapados autók esete

A közös terek dizájnja nem csak a közbiztonságra van hatással, hanem az általuk sugallt morális pszichológián keresztül sokkal távolabbra mutató szerepük is van a társadalomban. Az utak néma nevelők, akárcsak az autók.

2016. március 1


Az Öböl (filmajánló)

O'Barry állatjogi aktivista, minden erőforrását és testi épségét nem kímélve próbálja kiszabadítani a fogságban tartott vízi állatokat, és helyrehozni a kárt, amit úgy érez, hogy ő okozott.
Az Öböl (The Cove) című dokumentumfilm ajánlója.

2016. február 17


Dmitry Orlov - Bezzeg a nomádok

A nomád életmód kulturálisan és technológiailag fejlett, beleértve az olyan dolgokat, mint a hordozható hajlék, az állatokkal a szimbiózishoz közelálló kapcsolat, az önszerveződés kis és nagycsoportokban, a zord és csaknem teljesen kopár terepen való túlélés és a örökké változó területek feletti ellenőrzés és irányítás képessége.

2015. szeptember 15


Kalbelia: kígyóbűvölő cigányok (filmajánló)

Raphael Treza rendező és zeneszerző több hónapot töltött a törzs társaságában, hogy bepillantást nyerjen kulturájukba és életükbe. Csodálatosan színes és mozgalmas dokumentumfilmje bemutatja falvaikat, tradícionális táncaikat, zenei stílusukat, életmódjukat és hagyományaikat.

2015. július 27


A valódi összeomlás unalmas

Ami miatt McPherson "közeli kihalás elmélete" annyira vonzó, mert menekülőutat kínál, hogy ne kelljen megküzdenünk a valódi összeomlással.

2015. július 23


David Graeber - A bullshit állások jelensége

Volt valaha olyan érzésed, hogy az állásodat csak kitalálták? Hogy a világ akkor is tovább döcögne, ha nem csinálnád azt, amit 9-től 5-ig csinálsz?

2014. december 2


Ran Prieur - A világ megmentése

Mikor vált a "világ megmentése" ennyire népszerű mítosszá? Vajon gondolta ezt bárki a 13. században vagy akár a 20. század elején? A szuperhős képregények miatt lett népszerű? Vagy Föld látképe miatt az űrből?

2014. november 6


Rolf Dobelli - Hírcukor

Az információ nem egy ritka árucikk többé. De a figyelmünk igen.

2014. október 31


Ran Prieur - 2030

Itt egy gondolatkísérlet: milyen változásoknak kellene történniük ahhoz, hogy a vidékiek jobban boldoguljanak a városiaknál, a 21. századi Amerika összeomlása esetén?

2014. augusztus 11


Sigur Rós - A vigasz felé (filmajánló)

A poszt-rockot játszó izlandi Sigur Rós egy fantasztikusan jó rövidfilmje.

2014. július 17


Milyen más irányt vehetett volna az élet?

Milyen más irányt vett volna az élet, ha a bolygónkon egy kicsit erősebb lenne a gravitáció? Ha a hidrogénünk többségében deutérium lenne prótium helyett? Ha a bolygónk 10%-al távolabb lenne a Naptól?

2014. április 30


John Michael Greer - Ars Memorativa: Az emlékezet kertje

A második rész, „Az Emlékezet Kertje”, egy egyszerű hermetikus memória-rendszert mutat be, amely megjelenésében tradicionális mintákat követ és a reneszánsz mágikus szimbolizmust használja. Ez a rendszer jó alap a kísérletezésre és a gyakorlati használatra.

2014. március 26


John Michael Greer - Ars Memorativa: Az emlékezet használati módjai

Ez a cikk megkísérli bemutatni a Memória Tudományát, mint használható technikát. Ezen első rész, „Az emlékezet használati módjai” áttekintést nyújt a Tudomány módszereinek mibenlétéről és fejlődéséről, valamint igyekszik néhány pontban megokolni, hogy miért is lehet értékes ez a modern ember számára.

2014. március 16


Paul Levy - A valaha ismert legnagyobb járvány

Jack D. Forbes, egy pszichológiai betegségre hívja fel a figyelmet, mely magyarázatot ad arra az önpusztító emberi viselkedésre, aminek az amerikai indiánok már régóta tudatában voltak.
Egy olyan világban élünk, ami mint egy álom, elválaszthatatlan interaktív tükre saját belső lényünknek. A wétiko az univerzum álomszerű természetének egy közvetlen megnyilvánulása.

2014. február 28


Atanarjuat (filmajánló)

Valószínűleg ez az első, inuit (inuktitut) nyelven készült film, melyet ráadásul inuit szereplőkkel és eredeti helyszíneken forgattak. A Fast Runner Trilógia ajánlója.

2014. január 28


Masanobu Fukuoka - Mozgalom a Semmiért

A természet fokozódó pusztulását, az erőforrások kimerülését, az emberi lélek zavarát és szétesését mind az okozta, hogy az emberiség véghez akar vinni valamit. Eredetileg nem volt ok a haladásra, és nem volt semmi tennivaló.

2014. január 25


Maria Montessori - A szabadságot fel kell építeni

Az igazi szabadságot nem lehet megadni, ezt nem lehet meghódítani. Ezt csak valaki önmaga építheti fel, mint személyisége egy részét, és ez ezért nem is veszíthető el.

2014. január 14


Ran Prieur - A világvége vége?

Tíz éve még tényleg úgy tűnt, hogy az egész rendszer össze fog dőlni. Az emberek, akik közeledni látták az összeomlást, észrevettek dolgokat, amiket figyelmen kívül hagytak azok, akik azt várták, hogy minden megy majd a régiben. Ennek ellenére mégis tévedtünk.

2013. december 3


David Eubanks - Önkorlátozó intelligencia?

A sci-fi novellákban a mesterséges intelligencia megtalálja a módját, hogy egy növekvő szuper-intelligenciává alakítsa magát. Ebben az írásban amellett fogok érvelni, hogy az intelligencia egyetlen példánya önkorlátozó lehet.

2013. november 12


John Michael Greer - A következő tízmilliárd év

Ha az állandó fejlődés és az azonnali apokalipszis elképzelését népi mítoszoknak tekintjük, és helyén kezeljük az ökológia, evolúció és asztrofizika ismert részleteit, az elkövetkező tíz milliárd év nagyon eltérően fest a népszerű forgatókönyvektől.

2013. október 3


Jonathan McCalmont - Egy állam szemével (Miért kezdünk a stratégiai játékoktól úgy gondolkodni és viselkedni, mint egy brutális pszichopata?)

A stratégiai játékok arról szólnak, hogy a világot egy állam szemével nézzük - és amikor így teszünk, csak azokat látjuk, amik egy állam számára fontosak.

2013. szeptember 10


Ran Prieur - Fermi paradoxon még egyszer

Korábban említettem néhány megoldást a Fermi paradoxonra, vagyis arra, hogy míg rengeteg földönkívüli civilizációnak kellene léteznie, miért nem találunk egyet sem. A saját megoldásom túl furán hangzik ahhoz, hogy felkerüljön a Wikipédiára, de közel áll Aquinói Szent Tamáséhoz: metafizikai okból vagyunk egyedül.

2013. július 19


Masanobu Fukuoka - A szalmaszál forradalom

Ez a szalmaszál aprónak és könnyűnek tűnik, és a legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy valójában mekkora súlya van. Ha az emberek ismernék ennek a szalmaszálnak az erejét, forradalom törne ki, ami elég erős lenne ahhoz, hogy megmozgassa ezt az országot és a világot.

2013. július 2


Masanobu Fukuoka - A tudomány illúziója

Földemen bemutattam, hogy a természetes gazdálkodás a modern tudományos mezőgazdasághoz mérhető hozamot ér el. Ha a semmittevés mezőgazdaságának eredményessége összemérhető a tudományéval, a munkaerő és erőforrásigénye pedig a töredéke, akkor mégis mi haszna van a tudományos technológiának?

2013. május 27


Masanobu Fukuoka - Az okosságnak álcázott ostobaság

Eredetileg az emberi lényeknek nem volt céljuk. Most, hogy megálmodtak valamiféle célt, küzdenek, hogy megtalálják az élet értelmét. Egyszemélyes birkózás. Nincs cél, melyre gondolhatnánk és melynek keresésére indulhatnánk. Érdemes lenne megkérdezni a gyerekeket, hogy vajon értelmetlen-e egy cél nélküli élet.

2013. május 7


David Cain - Hogyan lehet mindig igazad

Az objektivitás, akármilyen sziklaszilárdnak és kívülállónak tűnik is, valójában téveszme. Egy absztrakció, amit egy esendő ember alkalmaz a saját szubjektív nézőpontjából. Bár szép és tanulságos lenne, nem tudunk kilépni a szemgolyóink mögül és vetni egy objektív pillantást.

2013. április 24


Jim Jarmusch - Semmi sem eredeti

A hitelesség felbecsülhetetlen; az eredetiség nem létezik.

2013. április 19


Ran Prieur - A szokás hatalma

A gonoszt látszólag könnyű megmagyarázni: jó érzés megkapni amit akarsz, és könnyebb megkapni amit akarsz, ha senkivel sem törődsz, aki az utadban áll. De ha működése közben figyeljük meg a gonoszt, már nem annyira józan. Mi a "gonosz" egyáltalán? És mi a "jó"?

2013. április 2


Dmitry Orlov - Hibás matek
A pozitív kamatláb exponenciális növekedést igényel és bárminek az exponenciális növekedése csak egyvalamit eredményezhet: összeomlást.
2013. március 20


Bill Hicks - Akár egy menet a vidámparkban

A világ olyan, akár egy menet a vidámparkban, a hullámvasúton. És amikor felszálltok rá, azt hiszitek, hogy mindez valóság, mert az elménk ilyen hatalmas.

2013. március 13


Vine Deloria - A tér és idő vallásai

A sziú indián származású szerző könyve először 1972-ben jelent meg God Is Red címmel és a mai napig korszakalkotónak számít az indián vallásokról szóló irodalom között. Igazság szerint annyira jó, hogy egy teljes könyvfordítást is megérdemelne. A címe magyarul talán úgy hangozhatna, hogy Isten Rézbőrű.

2013. március 5


Trent Hamm - Miért vágysz dolgokra?

Mindannyian azon kapjuk magunkat, hogy néha vágyunk dolgokra, és fejben könnyedén az egekig tudjuk növelni ezeket a vágyakat. De miért nőnek ezek a vágyak? Ha valóban megérted az okokat, meglehetősen könnyen ki tudod gáncsolni bármelyik vágyat.

2013. február 21


A túlvilág paradoxon (filmajánló)

Rövidfilm ajánló (magyar felirattal) miszerint a tudat alapvetően meghatározza a valóságot.

2013. február 14


Ran Prieur - Civilizált-primitív ellentét meghaladása

A nyugati ipari társadalom valami ilyesfélét mesél magáról: „Az őseink régen "primitívek" voltak. Barlangokban laktak, buták voltak, bunkókkal ütötték-verték egymást, és feszültségekkel teli rövid életükben állandóan közel álltak ahhoz, hogy éhen haljanak vagy pedig kardfogú tigrisek zsákmányául essenek. Aztán föltaláltuk a "civilizációt"...

2013. február 11


Douglas Adams - Utoljára látható

A Galaxis Útikalauz trilógiáról ismert Douglas Adams és szerzőtársa, Mark Carwardine zoológus könyve, a kihalás szélén álló állatokról, a Föld élővilágának helyzetéről és az emberről.

2013. január 28


Ran Prieur - Az élet mint pornográfia

A nő most közelebb lépett hozzá, és felhúzta combján a szoknyáját, hogy éppen csak kilátsszon bugyijának csipkés széle. Megnyalta az ajkait, majd a férfi fülébe súgta:
– Testem minden négyzetcentiméterét megérintheted, de előbb engedelmeskedned kell a gazdának. Más mód nincs rá.

2013. január 17


Karl Schroeder - A mélyülő paradoxon

Egy új tanulmány a Fermi paradoxonról csak tovább fokozza a misztériumot: egyedül vagyunk?

2013. január 11


Sarah Grey - Fallout: filozófia a hamvak közt

Vizsgáljuk a játékokat kritikus szemmel, ne egyszerűen csak a kultúra kifejeződéseiként vagy fogyasztási cikkeként tekintsünk rájuk, hanem mint olyan dolgok, amiken keresztül gondolkodásra nyílik lehetőségünk.

2012. december 21


Elena Filatova - A mi piramisunk

A Szarkofág még legalább 100.000 évig radioaktív lesz. Az egyiptomi piramisok kora 5,000-től 6,000 évig terjed. Minden kultúra hagy itt valamit az emberiségnek, valami halhatatlant...

2012. december 15


Ran Prieur - A civilizáció kritikája mindent megváltoztat

A civilizáció kritikája (pontosabban a civilizáció természetalapú kritikája) valódi alternatívát kínál. Ezért olyan veszélyes.

2012. december 3


Ran Prieur - Gyakori kérdések a civilizáció kritikájáról

Az írás párjával, a Civilizáció kritikája mindent megváltoztat című esszével frontális támadást intéz a civilizáció mitológiája ellen.

2012. november 30


Yokohama Kaidashi Kikou

A festményszerű képekből, rövid és szűkszavú részekből álló manga első ránézésre végtelenül egyszerűnek tűnik, de akár egy vers (vagy egy haiku) több szinten működik, a felszín alatt újabb rétegek lapulnak.

2012. november 16


Venkatesh Rao - A pénz mint fájdalomcsillapító

Mostanában elmélkedtem egy kicsit a pénzzel kapcsolatos alábbi négy elképzelésről és arról, hogy általában miért esik nehezemre, hogy az életcéljaimat pénzügyi szempontok szerint fogalmazzam meg.

2012. november 8


Marshmallow kísérlet újragondolva

A klasszikus marshmallow teszt egyszerű és ma már közismert. 1960-ban a Stanford Egyetemen választás elé állították a négyéves gyerekeket. Kapnak egy pillecukrot, de ha képesek várni a befalásával kb. 15 percet (míg a kísérlet vezetője visszajön), akkor kapnak még egyet. A kísérletet azóta sokan megismételték...

2012. október 26


Robert Wolff - Embernek lenni

Részletek a szerző What It Is To Be Human című könyvéből. Mohari András fordítása.

2012. október 13


Masanobu Fukuoka - A természet étel mandalája

A szerző One Straw Revolution című könyvének 4. fejezete. A természet étel-mandalája. Táplálkozási zűrzavar és természetes étrend.

2012. szeptember 7


John Taylor Gatto - A hatleckés tanár

Részlet a szerző The Six-Lesson Schoolteacher című írásából. Mohari András fordítása.

2012. augusztus 23


Ran Prieur - A halott dédapád teszt

Képzeld csak el: ahelyett, hogy bűntudatot keltenénk 50 millió emberben, hogy eldobható Starbucks poharakat használnak, egyszerűen betilthatnánk az eldobható poharak gyártását és kész.

2012. augusztus 16


Toby Hemenway - Meghagyó permakultúra

A permakultúra a természet könyvének olvasásáról szól. Ahhoz, hogy az ember valaha is fenntarthatóan éljen ezen a bolygón, fel kell hagynunk azzal, hogy a fenntarthatóságra úgy gondoljunk, mint amit meg kell terveznünk.

2012. augusztus 6


Dmitry Orlov - Szánalmas törekvések

Nagyon nehéz ma gazdagnak lenni. Valaha elég volt egymillió dollár ahhoz, hogy milliomos legyen az ember – ma már nem elég! És minél több pénze van, annál jobban nyugtalanítják a pénzpiacok vad ingadozásai meg a szakértők ijesztő előrejelzései.

2012. július 24


Tim Kreider - Az elfoglaltság csapdája

Szinte mindenki, akit ismerek, elfoglalt. Az elfoglaltság a létezés egy önigazolása, barikád az üresség ellen; az életed nyilván nem lehet ostoba, értelmetlen vagy triviális, ha iszonyú elfoglalt vagy, teljesen be vagy táblázva, a nap minden órájában ugrásra készen állsz.

2012. július 17


Ran Prieur - Hogyan szálljunk ki?

Hogyan szálljunk ki a társadaomból. A szerző legolvasottabb és talán legnagyobb visszhangot kiváltó írása.

2012. július 9


Derrick Jensen - Vagyok, tehát gondolkodom

Korábban azt hittem, hogy Descartes híres mondása önkényes volt. Miért nem azt mondta, hogy "Szeretek, tehát vagyok" vagy "Lélegzem, tehát van tüdőm" vagy "Szarok, tehát biztosan ettem"? Később elkezdtem még ezeket a kijelentéseket is feleslegesnek érezni.

2012. július 3


Dmitry Orlov - Pénzgyűjtés a sír szélén

Vannak beruházások, amiknek nagyjából már tegnap el kellett volna indulniuk, hiszen emberek életben maradása múlik rajtuk. Sajnos a szokásos módszerekkel nem lehet pénzelni őket, mert a piacgazdaság és a globális pénzügy torz természete azt diktálja, hogy a pénzbefektetés célja csakis a pénzcsinálás lehet.

2012. június 24


Ran Prieur - Szupergyom

A legjobb részek a szerző Superweed című zine-jéből. Ezeket az írásokat többnyire első nekifutásra írta meg és a stílusa gyakran indul ki személyes életéből és torkollik mély elmélkedésbe a metafizikáról, a civilizáció végéről és arról, hogyan élhetünk jó életet - csak a szokásos dolgok.

2012. június 12


Ran Prieur - A civilizáció felfalja önmagát

Egyetlen hosszú elmélkedés a technológia semlegességének nemlétéről, a gyilkos rendszerek szerkezetéről és működéséről, a gonosz gyökeréről, és a civilizáció értelmének alternatív történeteiről.

2012. május 22


Ran Prieur - Miért szeretjük az atomenergiát

Miért van az, hogy a magas logikai-matematikai intelligenciával rendelkező emberek körében magasabb az atomenergia támogatottsága, mint a más területeken magas intelligenciával rendelkezőknél?

2012. május 7


John Michael Greer - A gép mítosza

Mi a gép? Sokféleképpen meg lehet válaszolni ezt a megtévesztően egyszerű kérdést, de én egy provokatívat választok.

2012. április 11


Piers Vitebsky - A sámán

Részletek a szerző A sámán című könyvéből, mely egyike azon keveseknek, amik közvetlen módon mutatják be a sámánizmust és a sámán szerepét a természeti népek társadalmában. Hogyan működik a sámánista népek világképe a gyakorlatban, hogyan gyógyít a sámán?

2012. március 20


Derrick Jensen - Azonosulás a rendszerrel

A civilizációban arra tanítottak minket, hogy azonosuljunk a nagyobb egésszel, ami nem mi vagyunk.

2012. március 12


Toby Hemenway - Az olajcsúcs és a városi fenntarthatóság 2.

A szerző Cities, Peak Oil, and Sustainability című írása, mely megjelent a Permaculture Activist 58. számában

2012. február 22


Toby Hemenway - Az olajcsúcs és a városi fenntarthatóság 1.

A szerző Cities, Peak Oil, and Sustainability című írása, mely megjelent a Permaculture Activist 58. számában

2012. február 22


Derszu Uzala (filmajánló)

Filmajánló Vlagyimir Arszenyev azonos című regényének Oscar-díjas adaptációjáról.

2012. február 6


Henry Thoreau - Walden

Ajánló és részletek a rendkívüli és méltatlanul ismeretlen könyvből, mely az 1800-as évek közepén íródot, mégis napjaink környezetvédő és civilizációkritikus gondolkodásának egyik alapköveként tekinthetünk rá.

2012. február 2


Toby Hemenway - Az Önellátás Mítosza

A szerző The Myth of Self Reliance című írása, mely az önellátás kifejezés körül kialakult mítoszt próbálja eloszlatni.

2012. január 28


Piers Vitebsky - A Szibériai Nomádok Civilizálása

Mennyire volt pusztító a szovjet rezsim az ott élő őslakosok számára? Hová lettek a szibériai sámánista és animista népek? Részlet Piers Vitebsky The Reindeer People című könyvéből.
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2012. január 16


Ran Prieur - A teljesítménygörbe két oldala

Ha egy bizonyos sebesség felett repülünk, akkor egyre több energiabefektetéssel, egyre gyorsabban haladhatunk. De ha ez alá a sebesség alá kerülünk, akkor egyre több energiát használunk el, miközben lassabban haladunk, csak hogy fenn tudjuk tartani a magasságunkat. Ez remek hasonlat sok mindenre.

2011. december 12


Afganisztán emberi arca (filmajánló)

Mindannyiunk fejében él egy kép a haderő uralta Afganisztánról, a robbantásokról és a terrorról. Ez egy rövidfilm egy kicsit árnyalja ezt a képet.

2011. december 6


Kik azok az érintetlen törzsek?

Gyakran ismételt kérdések az érintetlen törzsekkel kapcsolatban, a Survival International alapítvány oldaláról.

2011. december 1


Érintetlen törzsek

A BBC Human Planet című dokumentumfilmjében került bemutatásra az első bizonyítékul szolgáló légi felvétel, hogy a brazil őserdőben még élnek érintetlen emberi törzsek, akik nem állnak közvetlen kapcsolatban a civilizációval.

2011. november 30


Daniel Quinn - Kulturális Téveszme

Részlet a szerző If they give you a lined paper write sideways (Vonalas füzetlapon, keresztben írj) című könyvéből.

2011. november 28


Daniel Quinn - Túlnépesedés tulajdonképpen nincs is?

Részlet a szerző If they give you a lined paper write sideways (Vonalas füzetlapon, keresztben írj) című könyvéből.

2011. november 25


Ran Prieur - Vakfolt

El tudjuk képzelni a világ azonnali változását és el tudjuk képzelni, hogy nem teszünk semmit, míg a világ lassan vagy egyáltalán nem változik. De azt képtelenek vagyunk elképzelni, hogy hatékonyan dolgozunk, évről évre, és még így is több generációra lesz szükségünk, hogy eljussunk oda, ahová jutni szeretnénk.

2011. november 22


Su-La-Ce - A helyes és nem helyes tudás

Részlet Sári László (Su-La-Ce) Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában című könyvéből.

2011. november 16


Ladakh tanulsága (filmajánló)

Helena Norberg-Hodge, aki az elmúlt tizennyolc év nagy részét Ladakhban töltötte, az Ökológia és Kultúra nemzetközi szervezet megbízásából filmet készített itteni tapasztalatairól.

2011. november 10


Ran Prieur - A fehér ember tüze

A fehér ember nagy tüzet rak és hideg van; az indián kis tüzet rak és meleg van.

2011. november 9


Ran Prieur - Techmérce - A technológiák értékelése

Ha minden "technológiát" feltétel nélkül elfogadunk olyan, mintha az erdőben futva bekapnánk minden létező levelet és gombát. Meg kell tanulnunk különbséget tenni. Az itt bemutatott értékrendszert egy első lépés lehet ezen az úton.

2011. november 4


Masanobu Fukuoka - A sivatag zöldítése

A természetközeli gazdálkodási technikák alkalmazása Afrikában. Interjú Masanobu Fukuokával, készítették Robert és Diane Gilman.

2011. október 28


Masanobu Fukuoka - Az emberiségnek fogalma sincs a természetről

Részlet a szerző One-straw Revolution (Egy szalmaszál forradalma) című könyvéből.

2011. október 19


Su-La-Ce - Az egyetlen tökéletes dolog a világon

Részlet Sári László (Su-La-Ce) Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában című könyvéből.

2011. október 12


Ran Prieur - Középpont

Chellis Glendinning rámutatott, hogy a nyugati kultúrában határokkal definiáljuk "önmagunkat", míg a természeti népek úgy látják magukat, mint akik mindenbe beleolvadnak (ahogyan a gyerekek)

2011. október 10


Derrick Jensen - Daniel Quinn - Társadalmi átalakulás, lehetséges? 2.

Valóban megvalósulhat-e a gyakran csak paradigmaváltásnak nevezett átalakulás, és egyszer csak fenntarthatóvá alakul át a globális civilizáció?

2011. október 4


Vine Deloria - Derrick Jensen - Hogyan veszi semmibe a tudomány az élő-világot

Hová tűnnek a bölények: Hogyan veszi semmibe a tudomány az élő-világot. Derrick Jensen interjúja Vine Deloriaval.

2011. szeptember 23


Herman Daly - A növekedés ára

Micsoda valójában a tőke és mi a szerepe a világgazdaságban?

2011. szeptember 5


John Mohawk - Az első falattól az utolsóig

Részlet a szerző From first to last bite címmel, a Bioneers konferencián adott beszédéből.

2011. augusztus 29


Hajléktalanok - A Varjak Törzse

Egy fejezetet Daniel Quinn - A civilizáción túl című könyvéből, ami teljesen megváltoztatta azt, ahogyan a "hajléktalan problémára" tekintek.

2011. augusztus 22


Milyen különös

Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea című számának dalszövegfordítása.

2011. augusztus 16


Ran Prieur - Az őrült gépek kora 2.

Részletek a szerzdő The Age of Batshit Crazy Machines című írásából.

2011. július 28


Ran Prieur - Az őrült gépek kora 1.

A szerző Don't Fear The Singularity című írása.

2011. július 28


Micsoda Út: Élet a Birodalom Végnapjaiban (filmajánló)

Tim Bennett dokumentumfilmjének ajánlója.

2011. július 22


Daniel Quinn: Társadalmi átalakulás, lehetséges? 1.

Egy Daniel Quinn-nek címzett olvasói levél és a válasz.

2011. július 20


Daniel Quinn - Van miben reménykednünk?

"Ön szerint van miben reménykednünk?" Ezt könnyű megválaszolnom: "Szerintem igen". A következő adódó kérdés: "Miért?".

2011. július 15


A lámaizmus sötét oldala

Ha a buddhizmusra gondolunk, jobbára a nyugalomra, a meditációra, a magas hegyekre, a szerzetesekre és a kolostorokra asszociálunk. De vajon tényleg mindig ilyen békés volt ez a világ?

2011. június 29


Khadak (filmajánló)

A holland-belga Peter Brosens és Jessica Woodworth Mongóliában játszódó filmjének ajánlója.

2011. június 22


Ran Prieur - Lassú Összeomlás

Képzeld el ahogy a világ szép lassan összeomlik. Nem könnyű. Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy vagy stabilizálódik a "gazdaság" és örökké olyan lesz, mint 1999-ben, plusz repülő autók ...

2011. június 20


Michael Schultz - A Magaslatok Istene

Akár veszélyes ez a tudás, akár nem, eljött az idő, hogy hallj róla. Az emberi faj jövőbeni életképessége érdekében nagyon fontos, hogy megértsük ezen Isten imádatának módszereit és indítékait.

2011. június 8


Mire gondolhattak, miközben kivágták az utolsó fákat?

Mire gondolhattak a húsvét-szigetiek, miközben kivágták az utolsó fákat? Íme néhány lehetőség.

2011. június 3


Mythodrome - Szűkösség vagy bőség?

Az egész nyugati civilizáció, az első naptól kezdve, a szűkösség legyőzéséért folytatott rögeszmés-kényszeres küzdelemről szól. Valójában ez az egyetlen célja. De mi van ha a szűkösség csak a mi fejünkben létezik?

2011. június 1


Derrick Jensen / Ran Prieur - Utáljuk a világot

Az emberek nem szívesen ismerik be önmaguknak, hogy azért várják az összeomlást, mert a világ tele lett értelmetlen szeméttel és az emberek élete teljességgel üres és kontrollált.

2011. május 26


Ran Prieur - Hogyan éld túl az összeomlást és mentsd meg a Földet

A mi kis világunk azért van pusztulásra ítélve, mert arra épül, hogy elvesz a tágabb világtól anélkül, hogy visszaadna. Több ezer éven át halmoztuk az adósságunkat és ezt "haladásnak", pusztítottunk és ezt "fejlődésnek", loptunk és ezt "vagyonnak" neveztük.

2011. május 20


Paul Feyerabend - Tudománysovinizmus 2.

Részlet a szerző Tudomány egy szabad társadalomban (Science in a Free Society) című könyvéből.

2011. május 13


Paul Feyerabend - Tudománysovinizmus 1.

Részlet a szerző Tudomány egy szabad társadalomban (Science in a Free Society) című könyvéből.

2011. május 12


Fóti Péter - A radikális iskolareformról

Fóti Péter egy kiváló cikke: Egy radikális iskolareform körvonalai - Rövid esszék az iskolakötelezettségről, a tesztek értelmetlenségéről, a külső és belső motiváció különbségéről és a tanulás igazi értelméről.

2011. május 8


Derrick Jensen & Aric McBay - Hagyaték (What We Leave Behind)

Mit hagysz örökségül? Tetteid és tétlenséged okán kivágott erdőségeket? Sok pénzt? Erdőket, melyek megmentéséért semmit se tettél? Erdők maradványait, melyek megmentéséért küzdöttél (ahogyan én az itteniért), de mégsem jártál sikerrel (ahogyan én sem az ittenivel)? Vagy olyan erdőket, amiket megmentettél? Hány siklószalamandra család élhet tovább azért, amiért te az voltál aki és azt tetted amit? Hány ezüstlazac? Mennyivel lesz vastagabb neked köszönhetően a termőtalaj?

2011. április 28


180° Dél (filmajánló)

Jeff Johnson egy 9-től 5-ig dolgozó "átlagember", aki szabadidejében szörfözik, hegyet mászik, fotózik és ír. Titkos álma, hogy egy napon gyerekkori hősei, Yvon Chouinard és Doug Tompkins hegymászók nyomába szegüljön és legendás 1968-as útvonalukat követve, megmássza a Cerro Corcovado vulkánt Patagóniában. A 180° South Jeff utazását mutatja be, lélegzetelállítóan gyönyörű felvételekkel.

2011. április 20


Derrick Jensen & Aric McBay - Testek (What We Leave Behind)

A legmeghittebb és legalapvetőbb ajándék, amit egymásnak adhatunk és kell adjunk, a testünk. Testünk mind közül a legősibb és legfontosabb ajándékunk. Ez az ajándék sokkal ősibb, mint a nyelv, sokkal ősibb és mélyebb, mint a szavak. Egyidős magával az élettel, ha nem még idősebb. Idősebb a születésnél, talán a halálnál is, olyan ősi, mint a hasonlat, mint az álmok.

2011. április 18


Daniel Quinn - Ádám meséi (Tales of Adam)

Az Izmael 1992-es megjelenése óta az olvasók arra vágytak, hogy bepillantást nyerhessenek a felfedezés mögötti spirituális dimenziókba, amikre Daniel Quinn csak utalt az Izmaelben és későbbi könyveiben. Most végre-valahára megérkezett hét mély, ugyanakkor csodálatosan egyszerű mese formájában, hogy bemutassa azt a világot, melyben az ember emberré lett.
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2011. április 11


Derrick Jensen & Aric McBay - Mérgező ajándék (What We Leave Behind)

Amikor meghalok, vissza szeretném adni testemet a földnek. Mindazért amit a föld (és a testem) adott nekem, ez a legkevesebb, amit tehetek. Nem leszek bebalzsamozva vagy rozsdamentes acélkoporsóba temetve. Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy a testemet a lehető legteljesebb mértékben és méltósággal szolgáltassam vissza. De minden igyekezetem ellenére, a húsom ipari mérgek egész tárházát fogja tartalmazni, köztük olyanokat, amiket még a születésem előtt betiltottak. És jó esély van rá, hogy mire meghalok, olyan rákkeltő anyagokat is tartalmazni fog, amiket még fel sem találtak. És mindez nagyon, de nagyon feldühít.

2011. április 4


Derrick Jensen - Pleisztocén túlvadászat, avagy az ember eredendően pusztító? (Endgame)

Talán már hallottál a Pleisztocén Túlvadászat Hipotézisnek nevezett dologról, bár valószínűleg a harmadik szó (hipotézis) nélkül, hogy nagyobb hitele legyen, mintha az több lenne, mint egy lényegében megalapozatlan elképzelés. A Pleisztocén Túlvadászat Hipotézist, bármily sokan is cáfolták meg, még mindig sokan használják aduászként, akik szeretnének hinni abban, hogy minden ember pusztító.

2011. március 21


Ran Prieur - Tulajdonjog

Ha egy hely "tulajdonosát" úgy határoznánk meg, hogy azon emberek, akik ott élnek, úgy ezzel kiiktathatnánk az egész "tulajdonjog" tényezőt.

2011. március 16


Ran Prieur - A központi hatalom és ellentéte a ...

Egy régi küzdelem kellős közepén vagyunk, ami a központi hatalom és a ... nos, az ellentéte olyan összetett, hogy ha egy szóval próbálnánk jellemezni, azt eltorzítanák a hatalom erői.

2011. május 9


Derrick Jensen - Ha az életed függ tőle (idézet)

Ha úgy tapasztalod, hogy az ételed a boltból jön, a vized meg a csapból, akkor a halálodig fogod védelmezni azt a rendszert, ami neked ezt megadja, mert az életed függ tőle.

2011. május 7


Thom Hartmann - Napfényből vagyunk. (könyvrészlet)

Részlet Az ősi napfény utolsó órái című könyvből.

2011. május 1


Az Út - The Road (filmajánló)

A Cormac McCarthy azonos című regénye alapján, John Hillcoat rendezésében született film a közeli, nagyon sötét, poszt-apokaliptikus jövőbe kalauzol el bennünket.

2011. február 24


Derrick Jensen - A civilizáció az evolúció egy újabb természetes állomása?

Nincs miért aggódnunk a környezeti katasztrófa miatt. Minden szennyezésünk csupán egy újabb tápanyagforrás. Az ipari civilizáció valójában csak bolygónk evolúciójának egy újabb természetes állomása lenne?

2011. február 18


John Taylor Gatto - Miért nem oktatnak az iskolák

A szerző beszéde, mely 1990. január 31-én hangzott el, amikor átvette New York városának Év Tanára díját.

2011. február 11


John Taylor Gatto - Az iskola ellen

Arról, hogy hogyan és miért nyomorítja meg a gyerekeinket a közoktatás.

2011. február 11


John Taylor Gatto - Az amerikai oktatás rejtett története

A szerző könyvének előszava.

2011. február 11


Thom Hartmann - Hogyan vesztettük el kapcsolatunkat a szellemvilággal

Részlet Az ősi napfény utolsó órái című könyvből.

2011. február 8


Daniel Quinn - A civilizáción túl (Beyond Civilization)

A civilizáción túl: Az emberiség következő nagy kalandja, könyvfordítás.
Az Izmaelben és több könyvemben egy újfajta látásmódot próbáltam adni az embereknek annak megértéséhez, hogy mi az, ami nem stimmel. Az volt a naiv elképzelésem, hogy ez elég lesz. Általában elég is szokott lenni...
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2011. február 1


Daniel Quinn - Emberhez méltó élet? (Izmael, részlet)

Te a… a mindentudó misszionárius szerepét játszod… én pedig a vadászó-gyűjtögető emberét fogom játszani. Magyarázd meg nekem, hogy az az élet, amelyet én és a népem kielégítőnek találtunk évezredekig, miért zord, undorító és visszataszító!

2011. január 27


Daniel Quinn - Izmael (könyvajánló)

Az Izmael a kérdések könyve. Izmael, a nem-emberi főhős kérdéseket tesz fel, és a válaszai is további kérdésekhez vezetnek. Hogyan lettek ilyenek a dolgok? Miért van mindez - az éhínség, a környezetszennyezés, a fogyasztói kultúra? És miért nem nyugtalankodik senki miatta? És miért nem oldjuk meg?

2011. január 25


Derrick Jensen és Stephanie McMillan - Ahogy ég a világ

Az USA kormánya űrből jött robotoknak engedélyt ad a bolygó felfalására aranytéglákért cserébe. Egy félszemű nyúl megmenti barátait egy nagyvállalat állatkísérlet-laboratóriumából. És két kislány felfedezi a titkot a világ megmentésére mindkét ellenségétől (és ez nem az energiagazdaságos izzók vagy a biodízel).

2011. január 20


Johnny Mnemonic: A jövő szökevénye (filmajánló)

Keanu Reeves főszereplésével és William Gibson regénye nyomán forgatott sci-fi ajánlója.

2011. január 19


Ran Prieur - Az olajcsúcsról és az ipari mezőgazdaságról

Képzeljük el, hogy az ipari agrárium képes lenne helyettesíteni az olajat bioüzemanyaggal! Vagy, hogy képesek lesznek a hatalmas napenergia erőművekből nyert energiával közvetlenül élelmet szintetizálni. Ez elvezetne minket minden jóérzésű ember rémálmához. Félünk egy olyan társadalomtól ami globális, elnyomó és fenntartható: egy összeomlás-biztos disztópiától.

2011. január 11


Meszlényi Attila - Laikusnak lenni a szakemberek világában

A szakemberképzés fáradságos munkával megtanítja a leendő specialistáknak, hogy milyen kérdéseket nem szabad feltenniük többé, s hogyan nézzék hülyének a laikust, aki olykor felteszi őket. A közgazdásztól nem kérdezhetjük, hogy miért kell gazdaságosnak lennünk; a tudóstól, hogy mi a tudás; a rendőrtől, hogy mi az értelme a szabálynak, amely alapján intézkedik.

2011. január 7


Thoth (filmajánló)

A Thoth egy dokumentumfilm, melyet Sarah Kernochan és Lynn Appelle készített egy new-yorki utcazenészről, S.K. Thoth-ról. A film 2002-ben Academy Award díjat nyert a legjobb témájú rövid dokumentumfilm kategóriában.

2010. december 14


Toby Hemenway - Apokalipszis mégsem

Az olajcsúcs épp annyira biztos és elkerülhetetlen, mint a halál és az adók. De amennyi embert felébreszt ez a végítéletről és homályról szóló jóslat, épp annyit el is idegenít. Olyanokat, akik lehet hogy máskülönben kiszálltak volna a városi terepjárójukból. Kétség nem lehet afelől, hogy az olaj fogyóban van. De ahhoz, hogy abban higgy, hogy ez elkerülhetetlenül a világ végét fogja jelenteni, a következőkben is hinned kell...

2010. december 10


Daniel Quinn - Alapvető emberi jogok?

Részlet a szerző If they give you lined paper write sideways című könyvéből.
Az elképzelés, miszerint az embereknek "jogaik" vannak új-keletű. A jogok egyértelműen nem velünk született tulajdonságok, hiszen ha azok lennének, nem lehetne elveszíteni vagy elvenni őket, ami pedig gyakran előfordul. Nézzünk az emberi jogok fogalmának mélyére. Vizsgáljuk meg a kérdést egy marsi antropológus szemével.

2010. december 7


Daniel Quinn - Vallásaink, vajon az egész emberiség vallásai?

Az Our Religions: Are they the Religions of Humanity Itself? című esszé fordítása.
"A tények, melyek a bibliát szó szerint értelmezőket leszámítva mindenki számára vitathatatlanok voltak, gyökeresen áthelyeztek minket nem csak a világegyetemben, hanem saját fajunk történelmében is. Az a tény hogy át lettünk helyezve, általánosan elfogadott lett, de senki sem törődött azzal, hogy kidolgozzon egy elméletet, ami értelmezné is a tényt, ahogyan Darwin is tette azt az evolúcióval."

2010. november 22


Daniel Quinn - Az iskoláztatás rejtett programja

A Schooling: The Hidden Agenda című esszé fordítása.
"Neveztek már sok mindennek: futuristának, bolygófilozófusnak, marsi antropológusnak. Nemrégiben kultúrakritikusként mutattak be egy közönségnek, és azt hiszem, ez a legtalálóbb kifejezés. Amint tapasztalni fogják, mai beszédemben megkísérlem kultúránk és fajunk történelmének nagyobb összefüggéseibe helyezni az iskoláztatást és az iskolamentes oktatást."

2010. november 18


Daniel Quinn - Istenem, nem velem van a baj!

Az Én Izmaelem, "Istenem, nem velem van a baj!" című fejezete és A civilizáción túl egy fejezetének fordítása.
"Pontosan ilyesféle gondolatokat írt Jeffrey a naplójába újra meg újra. „Mi baj van velem? Mi baj van velem? Biztosan valami szörnyű baj van velem, amiért képtelen vagyok örömet találni a munka világában.” Folyton ezt írogatta: „Mi baj van velem, mi baj van velem, mi baj van velem?” Talán most érted meg először, hogy az én szerepem itt abban áll, hogy közöljem veled az óriási hírt: Nincs VELED semmi baj. Nem veled van a baj."

2010. szeptember 15


Daniel Quinn - Környezetvédelem: Kinek a dolga?

A Protecting the Environment: Whose Business Is It? című esszé fordítása.
"Környezetvédelem: Kinek a dolga?" E kérdés megválaszolásához előbb persze meg kell válaszolnunk, hogy mégis mi ez a „környezet” nevű dolog. Tudja önök közül valaki, hogy hol található ez a „környezet” nevű akármi? Ez nem beugratós kérdés. Hol van a „környezet”?"

2010. augusztus 30


Daniel Quinn - Vonalas füzetlapon, keresztben írj

Részlet a szerző If They Give You Lined Paper, Write Sideways című könyvéből.
"Reménykedem, mert bizonyos vagyok benne, hogy valami rendkívüli dolog fog történni még a ti életetekben. Valami sokkal különösebb dologról beszélek, mint ami az én életemben történt, amibe pedig belefért a televízó megszületése, az atomok hasítása, az utazás az űrben, vagy a globális közvetlen kommunikáció az interneten kersztül. Valami, ezektől is rendkívülibb dolog fog történni. A ti életetekben az emberek rájönnek majd arra, hogy miképpen lehet fenntarthatóan élni ezen a bolygón - vagy lehet mégsem.
Így vagy úgy, de ez bizonyosan rendkívüli lesz."

2010. augusztus 12


Első poszt

Üdv itt, a Wétiko-n!

2010. augusztus 12