Wétiko

fordítások, idézetek, gondolatok, innen-onnan

Miről is szól ez az egész? | Legjobbak | Archívum

Válogatás a legjobb írásokból (időrendben)

Paul Levy - A valaha ismert legnagyobb járvány

Jack D. Forbes, egy pszichológiai betegségre hívja fel a figyelmet, mely magyarázatot ad arra az önpusztító emberi viselkedésre, aminek az amerikai indiánok már régóta tudatában voltak.
Egy olyan világban élünk, ami mint egy álom, elválaszthatatlan interaktív tükre saját belső lényünknek. A wétiko az univerzum álomszerű természetének egy közvetlen megnyilvánulása.

2014. február 28


David Eubanks - Önkorlátozó intelligencia?

A sci-fi novellákban a mesterséges intelligencia megtalálja a módját, hogy egy növekvő szuper-intelligenciává alakítsa magát. Az okosság eme szingularitását szokták FOOM-nak nevezni. Ebben az írásban amellett fogok érvelni, hogy az intelligencia egyetlen példánya önkorlátozó lehet, és hogy a FOOM egy "MOOF"-ba omolhat össze.

2013. november 12


John Michael Greer - A következő tízmilliárd év

Ha az állandó fejlődés és az azonnali apokalipszis elképzelését népi mítoszoknak tekintjük, és helyén kezeljük az ökológia, evolúció és asztrofizika ismert részleteit, az elkövetkező tíz milliárd év nagyon eltérően fest a népszerű forgatókönyvektől.

2013. október 3


Fallout: Filozófia a hamvak közt

Vizsgáljuk a játékokat kritikus szemmel. Mint olyan dolgok, amiken keresztül gondolkodásra nyílik lehetőségünk. Így a játékok sokkal inkább műalkotásként kezdenek funkcionálni. A Fallout 3 című játék bővelkedik az olyasfajta káoszban, ami fényt deríthet az instrumentális társadalom zsarnokságára és hanyatlására.

2012. december 21


Masanobu Fukuoka - A természet étel mandalája

A szerző One Straw Revolution című könyvének 4. fejezete. A természet étel-mandalája. Táplálkozási zűrzavar és természetes étrend.

2012. szeptember 7


Ran Prieur - A civilizáció felfalja önmagát

Egyetlen hosszú elmélkedés a technológia semlegességének nemlétéről, a gyilkos rendszerek szerkezetéről és működéséről, a gonosz gyökeréről, és a civilizáció értelmének alternatív történeteiről.

2012. május 22


Piers Vitebsky - A Szibériai Nomádok Civilizálása

Mennyire volt pusztító a szovjet rezsim az ott élő őslakosok számára? Hová lettek a szibériai sámánista és animista népek? Részlet Piers Vitebsky The Reindeer People című könyvéből.
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2012. január 16


Daniel Quinn - Túlnépesedés tulajdonképpen nincs is?

Részlet a szerző If they give you a lined paper write sideways (Vonalas füzetlapon, keresztben írj) című könyvéből

2011. november 25


Ran Prieur - Techmérce - A technológiák értékelése

Ha minden "technológiát" feltétel nélkül elfogadunk olyan, mintha az erdőben futva bekapnánk minden létező levelet és gombát. Meg kell tanulnunk különbséget tenni. Az itt bemutatott értékrendszer egy első lépés lehet ezen az úton.

2011. november 4


Daniel Quinn - Ádám meséi (Tales of Adam)

Az Izmael 1992-es megjelenése óta az olvasók arra vágytak, hogy bepillantást nyerhessenek a felfedezés mögötti spirituális dimenziókba, amikre Daniel Quinn csak utalt az Izmaelben és későbbi könyveiben. Most végre-valahára megérkezett hét mély, ugyanakkor csodálatosan egyszerű mese formájában, hogy bemutassa azt a világot, melyben az ember emberré lett.
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2011. április 11


Derrick Jensen & Aric McBay - Mérgező ajándék, Testek, Hagyaték (What We Leave Behind)

Mit hagysz örökségül? Tetteid és tétlenséged okán kivágott erdőségeket? Sok pénzt? Erdőket, melyek megmentéséért semmit se tettél? Erdők maradványait, melyek megmentéséért küzdöttél (ahogyan én az itteniért), de mégsem jártál sikerrel (ahogyan én sem az ittenivel)? Vagy olyan erdőket, amiket megmentettél? Hány siklószalamandra család élhet tovább azért, amiért te az voltál aki és azt tetted amit? Hány ezüstlazac? Mennyivel lesz vastagabb neked köszönhetően a termőtalaj?

2011. április 4


Daniel Quinn - A civilizáción túl (Beyond Civilization)

A civilizáción túl: Az emberiség következő nagy kalandja, könyvfordítás.
Az Izmaelben és több könyvemben egy újfajta látásmódot próbáltam adni az embereknek annak megértéséhez, hogy mi az, ami nem stimmel. Az volt a naiv elképzelésem, hogy ez elég lesz. Általában elég is szokott lenni...
A fordítás teljes szövege letölthető PDF-ben.

2011. február 1